Wykonanie
Jak zwykle nie wyobrażam sobie świąt bez sernika. Ponieważ miałam zamrożone
truskawki więc postanowiłam zrobić go w wersji owocowej. I również wszystkim smakował. Do sernika użyłam
bakalii oraz polewy karmelowej firmy Helio.
Upiec dwa cienkie
biszkopty: jeden jasny, drugi ciemny.Składniki na
biszkopt:4
jaja2/3 szklanki
mąki2/3 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Białka ubić, utrwalić
cukrem, dodać
żółtka oraz przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na średniej wielkości blaszkę i upiec. Drugi
biszkopt wykonać identycznie jak pierwszy, a część
mąki zastąpić 2 łyżkami
kakao.Składniki na wkładkę
serową:60 dkg
zmielonego sera białego;30 dkg
cukru pudru;1
budyń śmietankowy lub
waniliowy (bez
cukru);6 jaj;15 dkg
margarynyWykonanie:
Margarynę utrzeć z
cukrem, dodając kolejno po jednym
żółtku,
ser,
budyń w proszku, wszystko wymieszać. Na koniec dodajemy ubite na sztywną pianę
białka. Lekko wymieszać. Masę
serową przelać do wyłożonej papierem pergaminowym tej samej blaszki, co były pieczone
biszkopty. Piec w 180 st.C około 40 minut do lekkiego zrumienienia na wierzchu. Wkładkę
serową wystudzić i wyłożyć delikatnie z formy.Składniki na masę budyniową:500 ml
mleka2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe1
cukier waniliowy4-5 łyżek
cukru kryształu25 dkg
masłaWykonanie:Z
mleka,
cukru kryształu,
cukru waniliowego oraz budyniu w proszku ugotować
budyń. Utrzeć
masło i powoli połączyć z przestudzonym
budyniem.Składniki na masę
owocową:1 kg
truskawek (mogą być mrożone)2-3 łyżki
cukru kryształu3
galaretki truskawkoweWykonanie:Duże
truskawki pokroić na ćwiartki, małe na połówki.
Owoce rozprażyć w garnku na ogniu, dodając
cukier. Na koniec wsypać suchą
galaretkę. Dokładnie wymieszać, zagotować i przestudzić.Przełożenie ciasta:
biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej - tężejąca masa owocowa -
biszkopt jasny - polewa.Smacznego!