ßßß Cookit - przepis na Sernik owocowy siostry Anastazji

Sernik owocowy siostry Anastazji

nazwa

Wykonanie

Próbowanie ciast siostry Anastazji ciąg dalszy :) do tego ciasta zmusiło mnie zdjęcie, które zobaczyłam na grupie na fb " Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " :) Serniki uwielbiam więc nie mogłam się doczekać efektu końcowego , bo niestety zajmuje dość dużo czasu jego przygotowanie . Uwagę przyciąga wygląd jak i znakomity smak połączonych ze sobą ciast ;)
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm ( blaszka może być większa )
Czas pieczenia: 40 min. + 40 minut + 50 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Przepis pochodzi z książki " Wielka księga ciast siostry Anastazji"
Biszkopt jasny :
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Dodać żółtka i cukier.
Cały czas mieszając dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia - przesianą . Lekko wymieszać.
Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok. 40 minut.
Biszkopt ciemny:
6 jaj
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę.
Dodać żółtka i cukier.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia - przesianą,
Na końcu dodać kakao i lekko wymieszać.
Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok. 40 minut.
Wkładka serowa :
600 g zmielonego sera
300 g cukru pudru
1 budyń waniliowy albo śmietankowy
6 jaj
150 g margaryny
Wykonanie:
Margarynę miękką utrzeć z cukrem.
Dodając po 1 żółtku.
Ser z budyniem i na koniec ubitą na sztywno pianę z białek.
Wymieszać wszystkie składniki dokładnie i wylać do blaszki pokrytej papierem do pieczenia.
Piec ok. 45 - 50 minut w temp. 180 C
Masa budyniowa :
1/2 l mleka
2 budynie waniliowe
1 cukier waniliowy ( 16g)
4 łyżki cukru
250 g masła
Wykonanie:
Odlać pół szklanki mleka a resztę zagotować.
W pół szklance wymieszać cukier , cukier wanilinowy i budyń. Dobrze wymieszać i lwać do gotującego się mleka. Ugotować budyń.
Gdy budyń ostygnie , utrzeć miękkie masło i połączyć z budyniem.
Masa owocowa:
1 kg truskawek ( mogą być mrożone)
2 łyżki cukru
3 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
Duże truskawki kroimy na ćwiartki , małe na pół.
Wsypać d garnka, dodać cukier i gotować na małym ogniu .
Gdy uzyskamy mus , dosypać galaretki , wymieszać i przestudzić.
Przełożenie ciasta : ( zrobiłam odwrotnie ale według przepisu tak: )
Biszkopt ciemny - 1/2 masy budyniowej - wkładka serowa - 1/2 masy budyniowej - tężejąca masa owocowa - biszkopt jasny - polewa
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/10/sernik-owocowy-siostry-anastazji.html