Wykonanie
Próbowanie ciast siostry Anastazji ciąg dalszy :) do tego ciasta zmusiło mnie zdjęcie, które zobaczyłam na grupie na fb " Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " :) Serniki uwielbiam więc nie mogłam się doczekać efektu końcowego , bo niestety zajmuje dość dużo czasu jego przygotowanie . Uwagę przyciąga wygląd jak i znakomity smak połączonych ze sobą ciast ;)Wymiary blaszki : 24 x 29 cm ( blaszka może być większa )Czas pieczenia: 40 min. + 40 minut + 50 minutTemp. pieczenia : 180 CPrzepis pochodzi z książki " Wielka księga ciast siostry Anastazji"
Biszkopt jasny :6 jaj1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę.Dodać
żółtka i
cukier.Cały czas mieszając dodawać
mąkę z
proszkiem do pieczenia - przesianą . Lekko wymieszać.Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok. 40 minut.
Biszkopt ciemny:6 jaj1 szklanka
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę.Dodać
żółtka i
cukier.Dodać
mąkę zmieszaną z
proszkiem do pieczenia - przesianą,Na końcu dodać
kakao i lekko wymieszać.Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok. 40 minut.
Wkładka serowa :600 g
zmielonego sera300 g
cukru pudru1
budyń waniliowy albo
śmietankowy6 jaj150 g
margarynyWykonanie:
Margarynę miękką utrzeć z
cukrem.Dodając po 1
żółtku.
Ser z
budyniem i na koniec ubitą na sztywno pianę z
białek.Wymieszać wszystkie składniki dokładnie i wylać do blaszki pokrytej papierem do pieczenia.Piec ok. 45 - 50 minut w temp. 180 CMasa budyniowa :1/2 l
mleka2 budynie
waniliowe1
cukier waniliowy ( 16g)4 łyżki
cukru250 g
masłaWykonanie:Odlać pół szklanki
mleka a resztę zagotować.W pół szklance wymieszać
cukier ,
cukier wanilinowy i
budyń. Dobrze wymieszać i lwać do gotującego się
mleka. Ugotować
budyń.Gdy
budyń ostygnie , utrzeć miękkie
masło i połączyć z
budyniem.Masa owocowa:1 kg
truskawek ( mogą być mrożone)2 łyżki
cukru3
galaretki truskawkoweWykonanie:Duże
truskawki kroimy na ćwiartki , małe na pół.Wsypać d garnka, dodać
cukier i gotować na małym ogniu .Gdy uzyskamy mus , dosypać
galaretki , wymieszać i przestudzić.Przełożenie ciasta : ( zrobiłam odwrotnie ale według przepisu tak: )
Biszkopt ciemny - 1/2 masy budyniowej - wkładka serowa - 1/2 masy budyniowej - tężejąca masa owocowa -
biszkopt jasny - polewaSmacznego