Wykonanie
Mając trochę wolnego czasu postanowiłam dodać na szybko ten przepis na pyszny sernik. Przepis jest świetny, ciasto jest nie za słodkie, wilgotne. Warto wypróbować bo przepis nie spotykany i pierwszy raz
jadłam sernik w takim wydaniu i zapewniam, że również wam zasmakuje.
Składniki :Ciasto3 szklanki
mąki5
żółtek1 kostka
margaryny1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru pudruSer1 kg
zmielonego sera u mnie Piątnica z wiaderka1 kostka
margaryny8 jaj1
budyń waniliowy bez
cukru30 dag
cukru kryształupuszka
brzoskwińMasa orzechowa25 dag
orzechów mielonych u mnie arachidowe1/2 szklanki
mleka2 łyżki
cukru kryształu2
jajka1/2 płaskiej łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
masłaOpis wykonania:CiastoZ podanych składników zagniatamy ciasto kruche, dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
SerMargarynę ucieramy z
cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo cały czas miksując
żółtka,
ser,
budyń i na końcu ubitą pianę z
białek, delikatnie mieszamy.Masa orzechowa
Masło,
mleko,
cukier gotujemy, dodajemy zmielone
orzechy, mieszamy i studzimy. Następnie dodajemy
żółtka,
proszek do pieczenia oraz pianę z
białek, delikatnie mieszamy.ZłożenieNa ciasto kruche wykładamy masę
orzechową, następnie połowę
sera, pokrojone w kostkę
brzoskwinie, resztę
sera, wierzch posypujemy resztą kruchego ciasta.Pieczemy w 160 C około 80 minut. Sprawdzamy na brzegu jeżeli patyczek jest suchy wyłączamy piekarnik i zostawiamy w zamkniętym do całkowitego wystudzenia.Źródło : 100 najnowszych ciast Siostry Anastazji.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy