ßßß Cookit - przepis na Sernik orzechowy z brzoskwiniami

Sernik orzechowy z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Serniki robię dość r zadko, właściwie tylko na specjalne okazje. Ten sernik robiłam już drugi czy trzeci raz. Jest to recep tura siostry Anastazji, więc każd emu, kto przepada za jej ciastami będzie on smakować. Dokonałam niewielkich modyfikacji. Po pierwsze spód kruchy zrobiłam według innego przepisu ( Siostra Anastazja podaje ciasto kruche z 5-ciu żółtek - a mi szkoda było znów tyle białek zostawiać, bo i tak mam w zamrażarce już 2 słoiki zamr ożonych białek). A po drugie, nie dzieliłam ciasta kruchego na dwie części, tylko wyłożyłam całość na spód. Można więc podzielić ciasto, jedną częścią wyłożyć spód, a drug ą część pokruszyć po wierzchu ciasta. Jak kto woli :)
Składniki:
Ciasto kruche:
30 dag mąki
1 kostka margaryny
1 jajko
3 łyżki śmietany
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa orzechowa:
20 dag mielonych orzechów włoskich
0,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru kryształu
2 jajka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki masła lub margaryny
Ser:
1 kg zmielonego sera
1 kostka margaryny
8 jajek
1 budyń waniliowy bez cukru
30 dag cukru kryształu
olejek waniliowy
Dodatkowo:
puszka brzoskwiń
Sposób przygotowania:
1. Robimy ciasto k ruche: mąkę mieszamy z zimną margaryną, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Ciastem wykł a damy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Robimy masę orzec hową: masło lub margarynę, cukier i mleko zagotow ujemy, po zagotowaniu zestawiamy z o gnia i dodajemy orzechy mielone. Całość mieszamy i ods tawi amy do ostudzenia. Jaj ka dzieli my na białka i żółtka, białka ubijamy na sztywno. Do masy orzechowej dodajemy żółtka i proszek do pieczenia, a na koniec pianę i delikatnie mieszamy. Orzec hy wykładamy na wcześniej wyłożone ciasto kruche.
3. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze częsci.
4. Robimy ser: żółtka oddzielamy od białek , białka ubijamy na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, a potem stopniowo dodajemy ser, proszek budyniowy, olejek waniliowy i na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.
5. Na orzechy wykładamy połowę sera, rozkładamy kawałki brzoskwiń i na to resztę sera.
6. Ciasto wkł a damy do na grzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy 1 , 5 - 2 godziny (do ładnego zru mienienia ciasta). P o u pieczeniu wyłączamy piekarnik, a sernik zostawiamy w środku, aż ciasto całkowicie wystygnie.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/01/sernik-orzechowy-z-brzoskwiniami.html