Wykonanie
Serniki robię dość r zadko, właściwie tylko na specjalne okazje. Ten sernik robiłam już drugi czy trzeci raz. Jest to recep tura siostry Anastazji, więc każd emu, kto przepada za jej ciastami będzie on smakować. Dokonałam niewielkich modyfikacji. Po pierwsze spód kruchy zrobiłam według innego przepisu ( Siostra Anastazja podaje ciasto kruche z 5-ciu
żółtek - a mi szkoda było znów tyle
białek zostawiać, bo i tak mam w zamrażarce już 2 słoiki zamr
ożonych białek). A po drugie, nie dzieliłam ciasta kruchego na dwie części, tylko wyłożyłam całość na spód. Można więc podzielić ciasto, jedną częścią wyłożyć spód, a drug ą część pokruszyć po wierzchu ciasta. Jak kto woli :)
Składniki:Ciasto kruche:30 dag
mąki1 kostka
margaryny1
jajko3 łyżki
śmietany3 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa orzechowa:20 dag mielonych
orzechów włoskich0,5 szklanki
mleka2 łyżki
cukru kryształu2
jajka0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
masła lub
margarynySer:1 kg
zmielonego sera1 kostka
margaryny8
jajek1
budyń waniliowy bez
cukru30 dag
cukru kryształu
olejek waniliowyDodatkowo:puszka
brzoskwińSposób przygotowania:1. Robimy ciasto k ruche:
mąkę mieszamy z zimną
margaryną, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.
Ciastem wykł a damy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.2. Robimy masę
orzec hową:
masło lub
margarynę,
cukier i
mleko zagotow ujemy, po zagotowaniu zestawiamy z o gnia i dodajemy
orzechy mielone. Całość mieszamy i ods
tawi amy do ostudzenia. Jaj ka dzieli my na
białka i
żółtka,
białka ubijamy na sztywno. Do masy orzechowej dodajemy
żółtka i
proszek do pieczenia, a na koniec pianę i delikatnie mieszamy.
Orzec hy wykładamy na wcześniej wyłożone ciasto kruche.3.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze częsci.4. Robimy
ser:
żółtka oddzielamy od
białek ,
białka ubijamy na sztywną pianę.
Margarynę ucieramy z
cukrem, dodajemy po jednym
żółtku, a
potem stopniowo dodajemy
ser, proszek budyniowy,
olejek waniliowy i na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.5. Na
orzechy wykładamy połowę
sera, rozkładamy kawałki
brzoskwiń i na to resztę
sera.6. Ciasto wkł a damy do na grzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy 1 , 5 - 2 godziny (do ładnego zru mienienia ciasta). P o u pieczeniu wyłączamy piekarnik, a sernik zostawiamy w środku, aż ciasto całkowicie wystygnie.Smacznego!!!