ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka krupczatka 250 gramówmargaryna 100 gramówkakao 2 łyżek stołowychcukier puder 150 gramówmleko 0,5 szklanekjajka 3 sztukcukier waniliowy 1 sztukproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychmasło 1 kostekcukier puder 200 gramówśmietana 1 szklanekaromat waniliowy według uznaniajajka 1 sztukkakao 2 łyżek stołowychcukier puder 2 łyżek stołowychmasło 2 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem pudrem(150g), cukrem waniliowym i 3 żółtkami. Wymieszać mąkę z kakao92 łyżki) i proszkiem do pieczenia. Dalej ucierając, stopniowo dodawać mąkę na przemian z ciepłym mlekiem. Na końcu wymieszać delikatnie z ubitą pianą. Wylać ciasto do prostokątnej formy średniej wielkości lub do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Ostudzić.Masa: masło utrzeć z cukrem pudrem(200g) i aromatem na puch, dalej ucierając, dodawać stopniowo gęstą, kwaśną śmietanę.Rozsmarować równą warstwą na cieście. Jajko ubić z cukrem pudrem, wymieszać z kakao i rozpuszczonym masłem. Ucierać, aż składniki się połączą, ochłodzić. Polać ciasto zimną polewą.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: