Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka krupczatka 250 gramów
margaryna 100 gramów
kakao 2 łyżek stołowych
cukier puder 150 gramów
mleko 0,5 szklanek
jajka 3 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
masło 1 kostek
cukier puder 200 gramów
śmietana 1 szklanek
aromat waniliowy według uznania
jajka 1 sztuk
kakao 2 łyżek stołowych
cukier puder 2 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto:
margarynę utrzeć z
cukrem pudrem(150g),
cukrem waniliowym i 3
żółtkami. Wymieszać
mąkę z kakao92 łyżki) i
proszkiem do pieczenia. Dalej ucierając, stopniowo dodawać
mąkę na przemian z ciepłym
mlekiem. Na końcu wymieszać delikatnie z ubitą pianą. Wylać ciasto do prostokątnej formy średniej wielkości lub do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Ostudzić.Masa:
masło utrzeć z
cukrem pudrem(200g) i aromatem na puch, dalej ucierając, dodawać stopniowo gęstą, kwaśną
śmietanę.Rozsmarować równą warstwą na cieście.
Jajko ubić z
cukrem pudrem, wymieszać z
kakao i rozpuszczonym
masłem. Ucierać, aż składniki się połączą, ochłodzić. Polać ciasto zimną polewą.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: