Wykonanie
Pyszne, kruche paszteciki !
Składniki:20 dag
mąki12 dag
margaryny3 dag
drożdży½ łyżeczki
cukru4 łyżki
mlekasól do smaku1
jajkopapier do pieczeniaSkładniki na nadzienie:1 puszka
kukurydzy1
filet z kurczaka25 dag
pieczarek1
cebula biała1
czerwona papryka15 dag
żółtego sera1 łyżeczka
przyprawy do gyrosatłuszcz do smażeniaWykonanie nadzienia:
Pieczarki drobno posiekać , najlepiej blenderem razem z
cebulą i oczyszczaną
papryką. Dodać pokrojone
mięso,
przyprawę do gyrosa , przełożyć na patelnię i podsmażyć na tłuszczu. Nadzienie przestudzić, wsypać odsączoną
kukurydzę, pokrojony drobno
ser i dokładnie wymieszać.Wykonanie ciasta:
Mąkę posiekać z
margaryną, dodać
drożdże utarte z
cukrem i
mlekiem, posolić do smaku i wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować, nałożyć nadzienie,
zwinąć w rulon, pokroić w grube plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, posmarować rozmąconym
jajkiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 35 minut na złoty kolor.