Bułeczki drożdżowe są dobre na każdą okazję ;) Na sobotnią kolację również...Dzisiaj moje bułeczki drożdżowe wypełniło mniej słodkie, a bardziej mięsne. A odkąd mam sprzęt, który za mnie to ciasto wyrobi... cudo;)Składniki:Ciasto:1/2 kg mąki (ja daję taką do ciast drożdżowych)5 dag drożdży1 jajko1 żółtko1 szklanka mleka1/4 kostki margaryny1/4 szklanki cukruszczypta soliFarsz:laska kiełbaski z piersi kurcząt5 pieczarekpół cebulki2 łyżki kukurydzy50 g sera żółtegozioła prowansalskieDodatki:czarnuszkabiałkoPrzygotowanie:Ciasto drożdżowe przygotowuję w mikserze planetarnym, ale można je zrobić bardzo klasycznie.Margarynę rozpuszczamy na patelni, a mleko lekko podgrzewamy.Jajko i żółtko ubijamy na puch razem z cukrem i solą. Drożdże przekładamy do miseczki i dodajemy do nich łyżeczkę cukru i mieszamy aż do uwodnienia.Do utartych jajek dodajemy drożdże, cały czas mieszając ;) Dodajemy też roztopioną margarynę i mleko. Wszystko to cały czas się nam miksuje. Jeśli mamy już dobrze wymieszane składniki, to przesiewamy powoli mąkę i mieszamy...Wszystko to się miesza, a w efekcie daje pyszne, gotowe ciasto ;)Zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.Kiedy już podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę i zarabiamy.Odcinamy po kawałku i formujemy bułeczki. Gotowe bułki układamy na blachę, smarujemy białkiem i posypujemy czarnuszką.Farsz: Pieczarki podsmażamy z cebulką i pokrojoną drobno kiełbaską. Zostawiamy do przestudzenia i zimne mieszamy z drobno pokrojonym serem żółtym. Dodajemy kukurydzę i przyprawy.Naszym farszem nadziewamy bułeczki.Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.I kolacja gotowa ;)