Wykonanie
Drożdżowe babeczki, które bardzo posmakowały mi i mojemu Mężowi. Bardzo proste i smaczne. Z pewnością sprawdzą się na imprezie, ale ostrzegam, bo ja byłabym gotowa pobić się o ostatnią ;)Z tej ilości składników, którą podałam, wyszło mi 12 babeczek i jeden duuży pieróg wypełniony nadzieniem, którego upiekłam razem z babeczkami. Myślę, że zamiast tego pieroga wyszłoby jeszcze 4-5 dodatkowych babeczek.
Składniki:300 g
mąki45 g
masła22 g
drożdży (użyłam 1 saszetkę suszonych - 7 g)150 ml
mleka3/4 łyżeczki
cukru3/4 łyżeczki
soli1 1/2 łyżki
oleju - np
oleju słonecznikowego EKO1
żółtkoNadzienie:2
piersi z kurczaka1 duża
cebula400 g
pieczarek125 g
mozzarelli150 g
sera żółtegoprzyprawa do gyrosa1 łyżeczka
czerwonej paprykiDrożdże, ciepłe
mleko,
cukier i odrobinę
mąki, wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj
sól,
żółtko, roztopione
masło i mieszankę z
drożdżami. Wyrób na gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Piersi pokrój na kawałki i zmiel w malakserze lub maszynce do mielenia.
Na patelni podsmaż zmielone
mięso, pokrojoną w dużą kostkę
cebulę i
pieczarki pokrojone w dość cienkie plasterki.
Kiedy
woda z
pieczarek trochę odparuje, dodaj
przyprawę do gyrosa (ja dałam około łyżki, ale należy doprawić do smaku, według własnego uznania) i
paprykę. Połącz ze startą
mozzarellą i 3/4
żółtego sera.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok 1 cm, wykrawaj koła, którymi następnie wylep formę do muffinek. Napełnij nadzieniem...
... i posyp resztą
żółtego sera. Piecz około 20 minut w 200 stopniach.
SMACZNEGO!
inspirowane: Muffinki wytrawne Calzone