ßßß
Składniki:300 g mąki45 g masła22 g drożdży (użyłam 1 saszetkę suszonych - 7 g)150 ml mleka3/4 łyżeczki cukru3/4 łyżeczki soli1 1/2 łyżki oleju - np oleju słonecznikowego EKO1 żółtkoNadzienie:2 piersi z kurczaka1 duża cebula400 g pieczarek125 g mozzarelli150 g sera żółtegoprzyprawa do gyrosa1 łyżeczka czerwonej paprykiDrożdże, ciepłe mleko, cukier i odrobinę mąki, wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, żółtko, roztopione masło i mieszankę z drożdżami. Wyrób na gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Piersi pokrój na kawałki i zmiel w malakserze lub maszynce do mielenia.
Na patelni podsmaż zmielone mięso, pokrojoną w dużą kostkę cebulę i pieczarki pokrojone w dość cienkie plasterki.
Kiedy woda z pieczarek trochę odparuje, dodaj przyprawę do gyrosa (ja dałam około łyżki, ale należy doprawić do smaku, według własnego uznania) i paprykę. Połącz ze startą mozzarellą i 3/4 żółtego sera.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok 1 cm, wykrawaj koła, którymi następnie wylep formę do muffinek. Napełnij nadzieniem...
... i posyp resztą żółtego sera. Piecz około 20 minut w 200 stopniach.
SMACZNEGO!


inspirowane: Muffinki wytrawne Calzone