Wykonanie
Witam amatorów
szpinaku i diety wysokobiałkowej bezmięsnej. Ostatnio robiłam dania z
fasolą i trochę mi jej zostało, stąd pomysł na
trafne w smaku połączenie ze
szpinakiem. Jeśli jeszcze dodacie lekki sos na przykład
czosnkowy albo sos
koperkowy na bazie
jogurtu to po prostu miodzio!
Składniki na formę o średnicy około 28-30 cmokoło 400 g świeżego lub
mrożonego szpinakuokoło 1,5 szklanki ugotowanej
fasoli białej3
jaja2 łyżki z brzuszkiem
mąki ziemniaczanej1-2 łyżki tłuszczu do smażenia1-2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
miodu lub ciut
cukrutrochę listków świeżego lub suszonego
tymianku lub
ziół prowansalskichszczypta
pieprzu ziołowegosól,
pieprz do smakuPrzygotowanieLINK do przepisu na filmieRozdrobniony
czosnek krótko podsmażam na
maśle i zaraz dodaję
szpinak. Ważne, żeby
czosnek nie zrumienił się, bo straci najlepszy smak. Mieszam i doprawiam
ziołami,
miodem,
solą i
pieprzem. Po chwili, jak tylko
szpinak nieco zmięknie wyłączam grzanie i miksuję blenderem na jednolitą masę. (
mrożony szpinak trzeba nieco dłużej pogotować na małym ogniu, by odparować nadmiar
wody, ale nie za długo, żeby nie stracił żywej zielonej barwy)Wykładam
fasolę na formę cienko posmarowaną tłuszczem. Piekarnik nagrzewam do 170 stopni C, grzałka gór-dół- jak na pieczenie
biszkoptów.Ubijam
białka na sztywno z porządną szczyptą
soli. Kiedy
białka ubite dodaję łyżeczkę
cukru do utrwalenia piany. Do
szpinaku w osobnej misie dodaję
żółtka,
mąkę ziemniaczaną, ciut
tymianku i jak trzeba trochę
soli i
pieprzu. Miksuję całość. Dodaję pianę do masy szpinakowej. Krótko mieszam tylko do połączenia. Im dłużej mieszamy tym gorzej, bo masa
traci puszystość. Zaraz wylewam masę na
fasolę. Wyrównuję i wstawiam formę do piekarnika na około 25 minut.Życzę smacznego!Pozdrawiam WeronikaPolecam
linki o wartościach
fasoli LINK i
szpinaku LINK :