ßßß Cookit - przepis na Naleśniki ze szpinakiem z sosem czosnkowym

Naleśniki ze szpinakiem z sosem czosnkowym

nazwa

Wykonanie

Witam serdecznie amatorów naleśników. Dzisiaj polecam wyjątkowo pyszne kwadratowe paczuszki z soczystym szpinakiem. Szpinak dobrze przyprawiony smakuje rewelacyjnie a w naleśnikach i z sosem czosnkowym to po prostu pychota.
.
Składniki na 4 porcje
około 8 dużych naleśników przepis TUTAJ
Masa szpinakowa
około 400 g szpinaku mrożonego
łyżka masła lub 2 łyżki oleju
2 drobno posiekane lub starte ząbki czosnku
łyżeczka z małym brzuszkiem miodu
1 łyżeczka z małym brzuszkiem mąki ziemniaczanej
ciut tymianku świeżego lub suszonego
szczypta pieprzu ziołowego
2-3 szczypty soli
ciut pieprzu świeżo mielonego
Przygotowanie masy ze szpinaku
Na rozgrzany tłuszcz w rondlu wsypuję czosnek, listki tymianku, pieprz ziołowy, miód, sól. Mieszam i unoszę rondel, żeby czosnek pozostał jasny i się nie rumienił, bo popsuje smak całego dania. Zaraz dodaję rozmrożony szpinak. Dokładnie mieszam i posypuję mąką ziemniaczaną. Znowu dokładnie mieszam. Od momentu zagotowania masy podgrzewam minimalnie i mieszam przy tym często. Szpinak szybko mięknie a nadmiar płynu zwiąże mąka. Mąkę daje po to, żeby nie smażyć długo masy, by zachować piękny kolor.
Sos czosnkowy
około 200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
1-2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekanego -czosnek można podsmażyc krótko na maśle lub dodać surowy
1 łyżka dobrego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
łyżeczka z małym brzuszkiem miodu
zioła świeże lub suszone - u mnie świeży tymianek i ciut bazylii
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie naleśników ze szpinakiem
LINK do filmu z przepisem
Układam masę szpinakową centralnie na nalesniku bez smarowania po całości. Zaginam najpierw ciasto z dwóch przeciwległych stron naleśnika w charakterystyczny pasek a potem zaginam ten pasek z obu stron na granicy farszu, mniej więcej na kształt kwadratu. Smaruję wierzchy roztopionym masłem lub olejem. Dla chrupkości posypuję wierzch paczuszek niewielką ilością bułki tartej. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika na około 5 minut, grzałka góra-dół 180 stopni C i podpiekam kolejne 3-4 minuty dla podrumienienia wierzchów na funkcji grilla w tej samej temperaturze.
Życzę Wszystkim smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/12/nalesniki-ze-szpinakiem-z-sosem.html