Wykonanie
Witam serdecznie amatorów naleśników. Dzisiaj polecam wyjątkowo pyszne kwadratowe paczuszki z soczystym
szpinakiem.
Szpinak dobrze przyprawiony smakuje rewelacyjnie a w naleśnikach i z
sosem czosnkowym to po prostu pychota.

.

Składniki na 4 porcjeokoło 8 dużych naleśników przepis TUTAJMasa szpinakowaokoło 400 g
szpinaku mrożonegołyżka
masła lub 2 łyżki
oleju2 drobno posiekane lub starte ząbki
czosnkułyżeczka z małym brzuszkiem
miodu1 łyżeczka z małym brzuszkiem
mąki ziemniaczanejciut
tymianku świeżego lub suszonegoszczypta
pieprzu ziołowego2-3 szczypty
soliciut
pieprzu świeżo mielonegoPrzygotowanie masy ze
szpinakuNa rozgrzany tłuszcz w rondlu wsypuję
czosnek, listki
tymianku,
pieprz ziołowy,
miód,
sól. Mieszam i unoszę rondel, żeby
czosnek pozostał jasny i się nie rumienił, bo popsuje smak całego dania. Zaraz dodaję rozmrożony
szpinak. Dokładnie mieszam i posypuję
mąką ziemniaczaną. Znowu dokładnie mieszam. Od momentu zagotowania masy podgrzewam minimalnie i mieszam przy tym często.
Szpinak szybko mięknie a nadmiar płynu zwiąże
mąka.
Mąkę daje po to, żeby nie smażyć długo masy, by zachować piękny kolor.
Sos czosnkowyokoło 200 ml
jogurtu naturalnego lub
śmietany 12%1-2 ząbki
czosnku bardzo drobno posiekanego -
czosnek można podsmażyc krótko na
maśle lub dodać surowy1 łyżka dobrego
oleju rzepakowego tłoczonego na zimnołyżeczka z małym brzuszkiem
mioduzioła świeże lub suszone - u mnie świeży
tymianek i ciut
bazyliisól,
pieprz do smakuPrzygotowanie naleśników ze
szpinakiemLINK do filmu z przepisem



Układam masę
szpinakową centralnie na nalesniku bez smarowania po całości. Zaginam najpierw ciasto z dwóch przeciwległych stron naleśnika w charakterystyczny pasek a
potem zaginam ten pasek z obu stron na granicy farszu, mniej więcej na kształt kwadratu. Smaruję wierzchy roztopionym
masłem lub
olejem. Dla chrupkości posypuję wierzch paczuszek niewielką ilością
bułki tartej. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika na około 5 minut, grzałka góra-dół 180 stopni C i podpiekam kolejne 3-4 minuty dla podrumienienia wierzchów na funkcji grilla w tej samej temperaturze.Życzę Wszystkim smacznego!Pozdrawiam Weronika