Wykonanie
Szybki post, szybki i zdrowy przepis! Król wśród ryb czyli właśnie
łosoś jest bohaterem dzisiejszego przepisu. Znowu wstawiam tylko efekt końcowy, ale myślę że doskonale sobie z nim poradzicie! Pyszny, soczysty i rozpływający się w ustach! W dodatku bardzo zdrowy.
Łosoś uznawany jest za jedną z najzdrowszych ryb. Wszystko dzięki zawartości witaminy A(odpowiada za dobry wzrok, stan naszej skóry oraz za prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego), D(niedobory tej witaminy powodują do kruchości i zniekształce naszego kośćca oraz osłabienia siły
mięśni), i E(inaczej nazwaną witaminą młodości) oraz witamin z grupy B! Oprócz tego
łosoś jest najlepszym źródłem kwasów Omega-3 i Omega-6, uważanych za paliwo dla naszego mózgu i dodatkowo redukują zmęczenie i zapobiegają depresjom! Nie pozostaje nic innego jak zjeść pysznego
łososia! :) Smacznego!

składniki:
łosośsól,
pieprzolejbazyliaszpinakczosnekmasłopesto
jogurt greckiNaczynie żaroodporne smarujemy
olejem, na to kładziemy filet z
łososia, solimy,
pieprzymy i układamy listki
bazylii. Wkładamy do piekarnika na 20-25 minut do temp. 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy sos. Kawałek
masła i
olej podgrzewamy na patelni, dodajemy (według uznania)
szpinak i mieszamy. Przeciskamy przez praskę ząbek lub dwa
czosnku i mieszamy. Dodajemy łyżeczkę pesto z
bazylii,
sól i
pieprz. Na koniec dodajemy ok 3-4 łyżki
jogurtu greckiego. Czekamy aż sos będzie gorący i nakładamy go na talerz, a na niego kładziemy pyszny filet pieczonego
łososia! Smacznego raz jeszcze! :)