Wykonanie
Ingrediencje:
ciasto francuskieok 200 g
mrożonego szpinakuok 50 g
sera feta6 posiekanych
orzechów pecan1 mała
cebulka1 ząbek
czosnku1
jajkozioła prowansalskiesólpieprzCzary:Nadzienie
szpinakoweSzpinak rozmrozić, odcisnąć całą
wodę.
Cebulkę posiekać z
czosnkiem. Na patelni rozpuścić łyżeczkę
masła.
Cebulkę i
czosnek wrzucić na patelnie i smażyć kilka sekund, następnie dodać
szpinak i smażyć chwilę do odparowanie ewentualnych pozostałości
wody. Po chwili zdjąć
szpinak z ognia i odstawić do przestudzenia.
Ser feta odsączyć z
wody, rozdrobnić i dodać do
szpinaku, wymieszać. Doprawić
ziołami prowansalskimi i
pieprzem (z
solą lepiej uważać,bo
feta jest słona). Dodać posiekane
orzechy, wymieszać.
TartaFormę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie
ciastem francuskim, podziurawić widelcem. Podpiekać w piekarniku nagrzanym na 200 stopni, przez ok. 15 minut. Następnie ciasto wyjąć z piekarnika i wyłożyć na nim
szpinakowy, rozbić na nim jedno
jajko. Wstawić do piekarnika nastawionego na tą samą temperaturę na kolejne 20-25 minut.*Moja
tarta była egzemplarzem eksperymentalnym, dlatego też upiekłam ją w formie o średnicy 15cm.** Szczerze przyznaję,że czegoś mi w niej brakowało, a to coś, to jakaś
szynka, typu
schab cygański, bądź dobry
tuńczyk :).