ßßß Cookit - przepis na Tarta szpinakowa z serem feta i orzechami pecan

Tarta szpinakowa z serem feta i orzechami pecan

nazwa

Wykonanie

Ingrediencje:
ciasto francuskie
ok 200 g mrożonego szpinaku
ok 50 g sera feta
6 posiekanych orzechów pecan
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
1 jajko
zioła prowansalskie
sól
pieprz
Czary:
Nadzienie szpinakowe
Szpinak rozmrozić, odcisnąć całą wodę. Cebulkę posiekać z czosnkiem. Na patelni rozpuścić łyżeczkę masła. Cebulkę i czosnek wrzucić na patelnie i smażyć kilka sekund, następnie dodać szpinak i smażyć chwilę do odparowanie ewentualnych pozostałości wody. Po chwili zdjąć szpinak z ognia i odstawić do przestudzenia.
Ser feta odsączyć z wody, rozdrobnić i dodać do szpinaku, wymieszać. Doprawić ziołami prowansalskimi i pieprzem (z solą lepiej uważać,bo feta jest słona). Dodać posiekane orzechy, wymieszać.
Tarta
Formę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie ciastem francuskim, podziurawić widelcem. Podpiekać w piekarniku nagrzanym na 200 stopni, przez ok. 15 minut. Następnie ciasto wyjąć z piekarnika i wyłożyć na nim szpinakowy, rozbić na nim jedno jajko. Wstawić do piekarnika nastawionego na tą samą temperaturę na kolejne 20-25 minut.
*Moja tarta była egzemplarzem eksperymentalnym, dlatego też upiekłam ją w formie o średnicy 15cm.
** Szczerze przyznaję,że czegoś mi w niej brakowało, a to coś, to jakaś szynka, typu schab cygański, bądź dobry tuńczyk :).
Źródło:http://polacamala.blogspot.com/2013/07/tarta-szpinakowa-z-serem-feta-i.html