Wykonanie
Mój pomysł na to popularne ciasto, uwaga, jest w nim ponad 0,5 litra
alkoholu :)
biszkopt:6 jaj (M)szczypta
soli do
białek3/4 szklanki
mąki pszennej tortowej3/4 szklanki
cukru2 płaskie łyżki ciemnego
kakao1
budyń czekoladowy bez
cukru (40 gramowy)1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia300 - 350 gramów
rodzynek sułtańskich300 ml ulubionego
alkoholu ( u mnie
wiśniówka, sprawdzi się każdy od
wódki do
whisky)
budyń czekoladowy:2 paczuszki budyniu
czekoladowego bez
cukru (razem 80 gramów)1 płaska łyżka ciemnego
kakao3/4 szklanki
cukru600 ml
mleka200 gramów
masła lub
margarynykrem
wiśniowy:0,5 litra
śmietany kremówki 30%2
galaretki wiśniowedodatkowo:słoiczek
konfitury wiśniowejokoło 120 gramów okrągłych
biszkoptówokoło 1 - 3/4 szklanki
alkoholu do nasączenia
biszkoptów (nasączałam Martini Rosse)200 gramów
gorzkiej czekoladyRodzynki wsypujemy do miski lub słoika, zalewamy szklanką
alkoholu, przykrywamy, odstawiamy na 24 godziny.
Biszkopt.
Białka oddzielamy od
żółtek, te pierwsze ubijamy ze szczyptą
soli na sztywno, dodajemy
cukier, miksujemy na najwyższych obrotach około 2 minut.
Potem dodajemy
żółtka, krótko miksujemy na średnich obrotach. Następnie wsypujemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia, proszek budyniowy oraz
kakao, na średnich obrotach miksujemy tylko do połączenia składników (chodzi o to, by nie zaburzyć puszystej struktury ubitych
białek).Prostokątną foremkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy do suchego patyczka, u mnie dokładnie 30 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Biszkopt studzimy przez około 20 minut przy uchylonym piekarniku,
potem wyjmujemy na blat. Powinien ładnie równiutko wyrosnąć, bez zbędnych górek.
Biszkopt studzimy, a
potem przecinamy na dwa blaty, na przykład za pomocą metody nitkowej, o której piszę TUTAJ .
Rodzynki osączamy z
alkoholu na sitku, zachowując
alkohol.
Spodni blat ciasta nasączamy
alkoholem, smarujemy
konfiturą.
Gotujemy
budyń.1 szklankę
mleka zagotowujemy z
cukrem i pokrojonym na mniejsze kawałki
masłem, w reszcie
mleka dokładnie rozprowadzamy budynie,
kakao. Kiedy
mleko się zagotuje jednym ruchem wlewamy mieszankę i trzymamy na małym ogniu do zgęstnienia energicznie mieszając by nie powstały grudki, masę lekko schładzamy, a następnie wykładamy na blat posmarowany
konfiturą.
Na
budyń układamy okrągłe
biszkopty uprzednio maczając je w
alkoholu (opisane wyżej 3/4 szklanki). Ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Krem
wiśniowy.Obie
galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej
wody, schładzamy.Porządnie schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, wlewamy
galaretkę, miksujemy na najwyższych obrotach.
Masę wykładamy na
biszkopty, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy drugim czarnym blatem.UWAGA: Jeśli masa po zmieszaniu z
galaretką wyszła Wam rzadka jak
woda, włóżcie ją do lodówki i poczekajcie aż nabierze konsystencji
kisielu, dopiero wtedy wyłóżcie ją na
biszkopty.
Wierzch ponczujemy pozostałym
alkoholem.200 gramów
czekolady rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, wsypujemy osączone z
alkoholu rodzynki, mieszamy, lekko schładzamy.Masę wykładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy powierzchnię.
Schładzamy w lodówce przez optymalnie kilkanaście godzin.Smacznego :)