ßßß
Składniki na biszkopt ;200 g masła160 g mąki pszennej40 g kakao gorzkie200 g cukru drobnego lub pudru4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1-3 łyżki letniej wodyWykonanie : Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać pojednym jajku i ubijać aż do powstania jednolitej pulchnej masy. Czas ubijaniato 10-15 minut. Mąkę , kakao, proszek do pieczenia, sól wymieszać razem i przesiać połowę do ubitej masy. Wymieszać łyżką , dodać pozostałą porcjęmąki i ponownie wymieszać. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste należy dodać wodę.Pamiętajcie żeby masło i jajka wyjąć wcześniej z lodówki, wtedy będą sięlepiej ubijać. Powstałą masę przełożyć do tortownicy o średnicy 28 lub 30 cm. Piec w 180-190 stopniach C, 30 minut. / do suchego patyczka/. Biszkopt jest upieczony kiedy boki lekko odstają od formy.
Składniki na krem:1/2 l mleka1/2 szklanki cukru2 galaretki cytrynowe200 g masła roślinnego1 budyń śmietankowy1 czubata łyżka mąki pszennej250 g owoców z kompotu lub świeżychRodzaj owoców dowolny , mogą to być wiśnie, truskawki, ananasy, brzoskwinie lub inne ulubione owoce.Będą jeszcze potrzebne: 2 galaretki o różnych kolorach. Każdarozpuszczona w 1,3/4 szklance gorącej wody. Które pozostawiamy do wystudzenia.Wykonanie: Galaretki do kremu rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, pozostawić do stężenia. Odlać 1/2 szklanki zimnego mleka , rozprowadzić w nim budyń i mąkę. Resztę mleka zagotować razem z cukrem , wlać budyń , całość gotować około 2 minuty, wystudzić.Podczas stygnięcia budyń od czasu do czasu zamieszać. Dzięki temu nieutworzy się na wierzchu zaschnięta powłoka. Można też naczynie z budyniem przykryć folią, ale wtedy budyń będzie dłużej stygł.Pamiętajcie żeby budyń schłodzić do temperatury masła. Dzięki temubędzie łatwiej ubić krem i nie zważy się.Masło rozetrzeć dokładnie mikserem , wystudzony budyń dodać w trzechporcjach do masła ciągle ucierając krem. Pod koniec ucierania dodaćzimną tężejącą galaretkę. Całość dobrze wymieszać mikseremZ biszkoptu delikatnie ściąć wierzch, włożyć go do tortownicy. Można teżdelikatnie nasączyć go sokiem z owoców dokładnie kilkoma łyżkami soku.Na biszkopt wyłożyć połowę kremu. Ułożyć owoce i przykryć drugą połowąkremu. Wstawić do lodówki aby krem stężał.Na wierzch wylać tężejącą galaretkę i ponownie schłodzić w lodówce.Gdy galaretka zastygnie, wylać drugą galaretkę i pozostawić całość w lodówce na 12 godzin.
Smacznego