Wykonanie
Bardzo
czekoladowy biszkopt w stylu angielskim. Ilość
kakaa jest tak dużaże czuć wyraźny posmak
kakaowej goryczki, która została przełamanasłodkim lekko kwaśnawym i mocno
owocowym kremem. Całość orzeźwiazimna
galaretka. Jest to ciasto dla miłośników
gorzkiej czekolady.
Składniki na
biszkopt ;200 g
masła160 g
mąki pszennej40 g
kakao gorzkie200 g
cukru drobnego lub pudru4
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli1-3 łyżki letniej
wodyWykonanie :
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Dodawać pojednym
jajku i ubijać aż do powstania jednolitej pulchnej masy. Czas ubijaniato 10-15 minut.
Mąkę ,
kakao,
proszek do pieczenia,
sól wymieszać razem i przesiać połowę do ubitej masy. Wymieszać łyżką , dodać pozostałą porcję
mąki i ponownie wymieszać. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste należy dodać
wodę.Pamiętajcie żeby
masło i
jajka wyjąć wcześniej z lodówki, wtedy będą sięlepiej ubijać. Powstałą masę przełożyć do tortownicy o średnicy 28 lub 30 cm. Piec w 180-190 stopniach C, 30 minut. / do suchego patyczka/.
Biszkopt jest upieczony kiedy boki lekko odstają od formy.
Składniki na krem:1/2 l
mleka1/2 szklanki
cukru2
galaretki cytrynowe200 g
masła roślinnego1
budyń śmietankowy1 czubata łyżka
mąki pszennej250 g
owoców z kompotu lub świeżychRodzaj
owoców dowolny , mogą to być
wiśnie,
truskawki,
ananasy,
brzoskwinie lub inne ulubione
owoce.Będą jeszcze potrzebne: 2
galaretki o różnych kolorach. Każdarozpuszczona w 1,3/4 szklance gorącej
wody. Które pozostawiamy do wystudzenia.Wykonanie:
Galaretki do kremu rozpuścić w 1 szklance gorącej
wody, pozostawić do stężenia. Odlać 1/2 szklanki zimnego
mleka , rozprowadzić w nim
budyń i
mąkę. Resztę
mleka zagotować razem z
cukrem , wlać
budyń , całość gotować około 2 minuty, wystudzić.Podczas stygnięcia
budyń od czasu do czasu zamieszać. Dzięki temu nieutworzy się na wierzchu zaschnięta powłoka. Można też naczynie z
budyniem przykryć folią, ale wtedy
budyń będzie dłużej stygł.Pamiętajcie żeby
budyń schłodzić do temperatury
masła. Dzięki temubędzie łatwiej ubić krem i nie zważy się.
Masło rozetrzeć dokładnie mikserem , wystudzony
budyń dodać w
trzechporcjach do
masła ciągle ucierając krem. Pod koniec ucierania dodaćzimną tężejącą
galaretkę. Całość dobrze wymieszać mikseremZ
biszkoptu delikatnie ściąć wierzch, włożyć go do tortownicy. Można teżdelikatnie nasączyć go
sokiem z
owoców dokładnie kilkoma łyżkami soku.Na
biszkopt wyłożyć połowę kremu. Ułożyć
owoce i przykryć drugą połowąkremu. Wstawić do lodówki aby krem stężał.Na wierzch wylać tężejącą
galaretkę i ponownie schłodzić w lodówce.Gdy
galaretka zastygnie, wylać drugą
galaretkę i pozostawić całość w lodówce na 12 godzin.
Smacznego