Wykonanie
Idealny sposób na spożytkowanie
białek zalegających w lodówce po innych wypiekach. Ciasto jest idealnie słodkie i mięciutkie. Dziś prezentowane ciasto jeszcze w dekoracji wielkanocnej, ale z powodzeniem można je robić przez cały rok :) Przepis znaleziony na blogu Słodkie przyjemności . Polecam bardzo :)Składniki:215g
białekszczypta
soli200g
mąki pszennej tortowej210g
cukru2 łyżki
kakao2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia50g miękkiego
masła150g
mlecznej czekoladyBiałka ubić ze szczyptą
soli na sztywno. Następnie nie przerywając ubijania partiami dodawać
cukier.
Mąkę przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
kakao.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Masło dokładnie utrzeć a następnie dodać do niego rozpuszczoną
czekoladę i jeszcze chwilę miksować. Masę
czekoladową delikatnie wymieszać z
białkami i
mąką.Tortownicę o średnicy 24-26cm natłuścić i wysypać
kaszą manną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35 min (lub do tzw. "suchego patyczka") w temp. 180 stopni. Upieczony wyjąć i wystudzić na kratce.Składniki na polewę:3 łyżki
mleka3 łyżki
cukru100g
margaryny3 łyżki
kakaoMleko zagotować z
cukrem. Dodać
margarynę i rozpuścić. Zdjąć z ognia i dodać
kakao. Wymieszać energicznie do gładkości. Powstałą polewą polać wystudzone ciasto.Smacznego :)