ßßß Cookit - przepis na Rodzynkowiec

Rodzynkowiec

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszne ciasto według receptury siostry Anastazji.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
2,5 szklanki mleka
2 budynie czekoladowe
4 łyżki cukru
1 kostka masła / margaryny
Masa czekoladowa z rodzynkami:
1 gorzka czekolada
1 mleczna czekolada
30-40 dag rodzynek + rum
15 dag masła
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki
Sposób przygotowania:
1. Zaczynamy od rodzynek: rodzynki zalewamy rumem i pozostawiamy na całą noc. Następnego dnia rodzynki odsączamy z rumu (alkohol zachowujemy!).
2. Robimy biszkopt: białka ubijamy, dodajemy cukier, stopniowo żółtka, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę (25x30cm). Pieczemy w 180 st. C do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty.
3. Robimy masę budyniową: na mleku gotujemy budyń z cukrem. Studzimy.
4. Masło / Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń.
5. Robimy masę czekoladową: masło podgrzewamy, dodajemy pokrojone w kostkę obie czekolady, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy do czekolady odsączone rodzynki i połowę alkoholu.
6. Przekładamy ciasto (od dołu):
biszkopt posmarowany dżemem z czarnej porzeczki
połowa masy budyniowej
drugi biszkopt skropiony resztą alkoholu
druga połowa masy budyniowej
masa czekoladowa z rodzynkami (powinna być wystudzona, ale jeszcze płynna)
7. Ciasto schładzamy przed podaniem, tak aby ostatnia czekoladowa warstwa była twarda.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/10/rodzynkowiec.html