ßßß
Składniki:Biszkopt:6 jajek6 łyżek cukru8 łyżek mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa budyniowa:2,5 szklanki mleka2 budynie czekoladowe4 łyżki cukru1 kostka masła / margarynyMasa czekoladowa z rodzynkami:1 gorzka czekolada1 mleczna czekolada30-40 dag rodzynek + rum15 dag masłaDodatkowo:dżem z czarnej porzeczkiSposób przygotowania:1. Zaczynamy od rodzynek: rodzynki zalewamy rumem i pozostawiamy na całą noc. Następnego dnia rodzynki odsączamy z rumu (alkohol zachowujemy!).2. Robimy biszkopt: białka ubijamy, dodajemy cukier, stopniowo żółtka, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę (25x30cm). Pieczemy w 180 st. C do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty.3. Robimy masę budyniową: na mleku gotujemy budyń z cukrem. Studzimy.4. Masło / Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń.5. Robimy masę czekoladową: masło podgrzewamy, dodajemy pokrojone w kostkę obie czekolady, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy do czekolady odsączone rodzynki i połowę alkoholu.6. Przekładamy ciasto (od dołu):biszkopt posmarowany dżemem z czarnej porzeczkipołowa masy budyniowejdrugi biszkopt skropiony resztą alkoholudruga połowa masy budyniowejmasa czekoladowa z rodzynkami (powinna być wystudzona, ale jeszcze płynna)7. Ciasto schładzamy przed podaniem, tak aby ostatnia czekoladowa warstwa była twarda.Smacznego!!!