Wykonanie
Gdy widzę w warzywniaku piękną
dynię, raczej się jej zakupowi nie
oprę. W ogóle mam tak ze świeżymi
warzywami i owocami, nie wiem sama, kiedy lądują w koszyku. Zazwyczaj to dopiero w domu planuję, co
będę z tych dóbr gotować, jednak z
dynią było dziś inaczej. Już w sklepie wiedziałam że sprawdzę, czy da się z niej usmażyć kotlety.Da się :) Nie są to co prawda najłatwiejsze kotlety, bo masa jest delikatna i stosunkowo rzadka, co może niektórym sprawić trudność przy smażeniu, ale za to
smakowo są świetne.
Dynia wymaga przypraw, bo sama w sobie jest dość mdła. Doprawiłam ją dziś kuminem (polecam sklep Skworcu) i
majerankiem. Zjadłam je z samym
koperkiem, choć można oczywiście podać je z jakimś sosem.
Składniki na 10-12 sztuk :ok. 600 g. dyni (po obraniu)2
cebule3
jajka2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki posiekanego
koperku1 łyżeczka suszonego
majeranku0,5 łyżeczki mielonego
kminu (kuminu) rzymskiego, polecam sklep Skworcu
sól,
pieprzbułka tartaolej do smażeniaPrzygotowanie :
Jajka gotuję na twardo,
dynię i
cebule kroję w małą kostkę. Na patelni rozgrzewam łyżkę
oleju i pod przykryciem smażę na nim
cebulę - do zeszklenia. Dodaję
dynię, lekko wszystko
solę i smażę ok. 10 minut, aż
dynia zrobi się całkiem miękka. Odkrywam patelnię i smażę wszystko jeszcze chwilę, by odparowała
woda. Przekładam do miski, lekko studzę, dodaję posiekane drobno
jajka,
przyprawy,
mąkę ziemniaczaną i ok. 3-4 łyżek
bułki tartej. Mieszam wszystko, doprawiam do smaku. Masa będzie miękka i delikatna. Do miseczki wsypuję trochę
bułki tartej i łyżką przekładam do niej porcję masy. Lekko ją oprószam
bułką i dopiero wtedy delikatnie formuję w rękach kotleciki. Smażę je po 2-3 minuty z obu stron, delikatnie przekładając drewnianą
łopatką. Podaję posypane
koperkiem.Przepis autorski.