Wykonanie
Ciasto
porzeczkowe:6 jaj¾ szklanki
cukru2 szklanki
mąki tortowej3 łyżki
kakao1 szklanka
mleka5 łyżek
oleju roślinnego1 płaska łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia5-6 łyżek
dżemu z czarnej porzeczkiPoncz:¾ szklanki
wody1 łyżka
rumu1 łyżka
cukru pudruWarstwa biała:30 dag
serka homogenizowanego waniliowego20 dag
mleka w proszku13 dag
masła50 g startej
gorzkiej czekolady2
jajka3 łyżki
cukru pudru1,5 łyżki
żelatynyWarstwa ciemna;1 i ¼ kostki
masła2
żółtka6 łyżek
mleka2 łyżki
kakao¾ szklanki
cukru1
galaretka z
czarnej porzeczki50 ml
rumu7 dag mielonych
orzechów włoskichSposób wykonania:Ciasto:
Białka jaj ubijamy do sztywnej piany wsypując pod koniec miksowania partiami
cukier, następnie dodajemy
żółtka, mieszamy, wlewamy
mleko oraz
olej, powoli wsypujemy
mąkę wymieszaną z
kakao,
sodą oraz
proszkiem do pieczenia, dodajemy
dżem porzeczkowy, delikatnie mieszamy całość rózgą od miksera lub mikserem na najniższych obrotach, ciasto ma pozostać pulchne.Wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika, pieczemy około 35 minut-do suchego patyczka.Upieczone studzimy, kroimy wzdłuż, na dwa blaty.Warstwa biała:
Jajka ubijamy z
cukrem pudrem do otrzymania pulchnej puszystej piany.Miękkie
masło ucieramy na puch, dodając po łyżce
serka i utarte
jajka, stopniowo wsypujemy
mleko w proszku,oraz startą
czekoladę miksując delikatnie wlewamy rozpuszczoną w małej ilości ciepłej
wody płynną
żelatynę.Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Nasączamy pierwszy płat ciasta, wykładamy masę z
mlekiem.Przykrywamy drugą warstwą ciasta, nasączamy znów ponczem.Warstwa ciemna:
Mleko,
cukier oraz
kakao i ¼ część
masła zagotowujemy w rondelku mieszając aż masa się połaczy. Studzimy.
Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej
wody, studzimy .Miękkie
masło ucieramy na puch,dodajemy
żółtka oraz po łyżce masy czekoladowej oraz
rum cały czas miksując, nadal ucierając wlewamy płynną ale już tężejącą
galaretkę, miksujemy na sam koniec dodajemy rozdrobnione
orzechy włoskie , wykładamy masę na ciasto, dekorujemy
orzechami.Chłodzimy w lodówce.Słodkich wypieków!

http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html

