Wykonanie

Jednym z najbardziej klasycznych
polskich obiadów podawanych na co dzień są klopsiki w
sosie pomidorowym z tłuczonymi
ziemniakami. Danie
banalne, ale jednocześnie bardzo smaczne. Przygotowanie delikatnych, miękkich klopsików jest bardzo proste, ale z pewnością znajdą się osoby, które ich nie robiły, albo takie, które nie były zadowolone z efektu gotowania. Dlatego dzisiaj na blogu przepis na domowe klopsiki w
sosie pomidorowym na beszamelu.Przede wszystkim klopsiki podawane w sosie będą delikatniejsze i lżejsze, a przy okazji mniej kaloryczne, jeśli zamiast je smażyć, ugotujemy je w
bulionie. Gotowanie powinno trwać krótko, żeby
mięso pozostało zwarte i nie straciło swojego smaku.Drugą kwestią, która ma wpływ na konsystencję klopsików, jest
bułka tarta, a konkretnie jej brak. Do
mięsa wystarczy dodać
jajko oraz namoczoną i odciśniętą
bułkę tartą (i oczywiście dodatki), aby było odpowiednio zwarte. Dodanie
bułki tartej sprawia, że klopsiki stają się twardsze i bardziej suche, a nie o to przecież chodzi w tym daniu… Miękkość i właściwą konsystencję klopsikom zapewnia również
masło, na którym podsmaża się
cebulkę. Tak przygotowane
mięso po ugotowaniu i dodaniu sosu staje się ulubionym daniem dzieci i dorosłych.Przy okazji chciałabym zadedykować to domowe polskie danie osobie z Kenii, która wg blogowych statystyk często gości na moim blogu. Pozdrawiam! :)Składniki na około 24 klopsiki:500 g zmielonego
mięsa wołowo-wieprzowego lub wieprzowego1 sucha
bułka1,5 szklanki
mleka do namoczenia
bułki1
jajko1/2
cebuli1 łyżka
masłasól i
pieprz do smaku
mąka do obtaczaniaokoło 1,5 litra
bulionu do gotowania klopsików (może być z kostki)
Bułkę namaczamy w
mleku, a kiedy zmięknie, odciskamy.
Cebulkę drobno siekamy i smażymy na
maśle.
Mięso wkładamy do miski, dodajemy odciśniętą
bułkę,
jajko, podsmażoną
cebulkę z
masłem ,doprawiamy całość
solą oraz
pieprzem i całość wyrabiamy na jednolitą masę.Do płytkiej miseczki wsypujemy kilka łyżek
mąki. Zwilżonymi
wodą dłońmi nabieramy po łyżce
mięsnej masy i formujemy klopsiki wielkości piłeczki do
ping-
ponga. Każdy klopsik obtaczamy w
mące i jeszcze raz formujemy w dłoniach.
Bulion zagotowujemy, zmniejszamy płomień pod garnkiem i delikatnie wrzucamy po kilka-kilkanaście kulek, mieszając ostrożnie drewnianą łyżką. Od momentu wypłynięcia klopsików gotujemy je jeszcze około 7 minut od czasu do czasu delikatnie mieszając. Nie gotujemy dłużej niż to potrzebne. Ugotowany klopsik powinien po przekrojeniu
mieć jednolity kolor. Klopsiki wyciągamy z
bulionu łyżką cedzakową.
Sos pomidorowy na beszameluSkładniki:3 łyżki
masła3 łyżki
mąki2 szklanki
mleka1 szklanka gęstego
soku pomidorowego3 łyżki
przecieru pomidorowegosól i
pieprz1/2 łyżeczki
cukruszczypta
gałki muszkatołowejW garnku z grubym dnem na małym ogniu roztapiamy
masło, dodajemy
mąkę i mieszamy, żeby się nie przypaliło. Cały czas mieszając wolno dolewamy
mleko. Dodajemy
sok pomidorowy,
przecier pomidorowy i doprawiamy
solą,
pieprzem, gałka muszkatołową i
cukrem. Gotujemy do lekkiego zgęstnienia często mieszając. Gdyby sos był zbyt gęsty, można go rozrzedzić
sokiem pomidorowym. Doprawienie sosu zależy od upodobań – jedni wolą bardziej słodki, inni pikantny.Do gotowego sosu wkładamy klopsiki i gotujemy razem kilka minut.