Wykonanie
Dziś zrobiliśmy sobie ucztę z popularnychi zawsze dostępnych produktów.Szkoda tylko, że smaku nie można zamieścić na blogu.Składniki na ciasto:-3 szklanki
mąki-10 dkg
masła-2
żółtka i jedno
jajko-2 łyżki
jogurtu naturalnego-1/3 szklanki słodkiej
śmietanki-1 dkg
drożdży-szczypta
soliSkładniki farszu:-30 dkg
kwaszonej kapusty-20 dkg
kaszanki-1
cebula-
przyprawa warzywna,
pieprz,
olejoraz jedno
jajko do smarowania.
Kapustę zalewamy
wodą, dodajemy
listek laurowy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 45 minut.Odcedzamy.
Do
mąki dodajemy
jajka,
masło, szczyptę
soli,
drożdże wymieszane z
jogurtem i
śmietaną i zagniatamy ciasto.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na czas przygotowania farszu.
Cebulę kroimy w drobna kostkę.
Podsmażamy do zeszklenia na niewielkiej ilości
oleju,dodajemy pozbawiona osłonki i pokrojona
kaszankę i smażymy ok. 5 minut.
Dodajemy odsączoną i delikatnie pokrojona
kapustę i smażymy ok. 5 minut.Przyprawiamy do smaku.
Ciasto dość cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki o wielkości dopasowanej do foremek.
Wykładamy do foremek, uzupełniamy farszem,przykrywamy mniejszymi krążkami ciasta i smarujemy roztrzepanym
jajkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 st. Cprzez ok. 20 minut.
Smacznego!