ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z kaszanką i kwaszoną kapustą

Paszteciki z kaszanką i kwaszoną kapustą

nazwa

Wykonanie

Dziś zrobiliśmy sobie ucztę z popularnych
i zawsze dostępnych produktów.
Szkoda tylko, że smaku nie można zamieścić na blogu.
Składniki na ciasto:
-3 szklanki mąki
-10 dkg masła
-2 żółtka i jedno jajko
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-1/3 szklanki słodkiej śmietanki
-1 dkg drożdży
-szczypta soli
Składniki farszu:
-30 dkg kwaszonej kapusty
-20 dkg kaszanki
-1 cebula
-przyprawa warzywna, pieprz, olej
oraz jedno jajko do smarowania.
Kapustę zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 45 minut.
Odcedzamy.
Do mąki dodajemy jajka, masło, szczyptę soli,
drożdże wymieszane z jogurtem i śmietaną i zagniatamy ciasto.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na czas przygotowania farszu.
Cebulę kroimy w drobna kostkę.
Podsmażamy do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju,
dodajemy pozbawiona osłonki i pokrojona kaszankę i smażymy ok. 5 minut.
Dodajemy odsączoną i delikatnie pokrojona kapustę i smażymy ok. 5 minut.
Przyprawiamy do smaku.
Ciasto dość cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki o wielkości dopasowanej do foremek.
Wykładamy do foremek, uzupełniamy farszem,
przykrywamy mniejszymi krążkami ciasta i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 st. C
przez ok. 20 minut.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2015/12/paszteciki-z-kaszanka-i-kwaszona-kapusta.html