Wykonanie
Pierogi z
kapustą i
grzybami to przysłowiowy klasyk, który jednak w każdym domu smakuje nieco inaczej. Mama i ja robimy farsz tylko ze swoich
suszonych grzybów leśnych i własnoręcznie ukiszonej
kapusty. Nie stosujemy zamienników takich jak
pieczarki, bo to już nie jest to samo. Cóż mam powiedzieć....po prostu niebo w gębie. Te ze zdjęć były przygotowane na Wigilię. Ot taki mały dwumiesięczny poślizg :)
SKŁADNIKI NA CIASTO:3 szklanki
mąki wrocławskiej1
żółtko1 łyżeczka miękkiego
masłagorąca
woda - tyle ile przyjmie ciastoSKŁADNIKI NA FARSZ;500 g
kapusty kiszonej100 g suszonych podgrzybków2 duże
cebule3 łyżki
masłasól,
pieprzolejPRZYGOTOWANIE:
Grzyby zalać
wodą i ugotować do miękkości, odcedzić (
wody nie wylewać).
Kapustę wrzucić do garnka, zalać
wodą z gotowania
grzybów i pozostawić na ogniu przez 20-25 minut.Przecedzić i ostudzić.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na złoto na
maśle.
Kapustę,
grzyby i połowę
cebuli przekręcić przez maszynkę, Doprawić
solą ,
pieprzem i ostawić na godzinę do lodówkiW międzyczasie z w/w składników zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania opruszyć
mąką. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i formować pierogi. Tak samo postąpić z pozostałą częścią ciasta i farszu.W dużym garnku zagotować
wodę, dodać płaską łyżeczkę
soli i łyżkę
oleju.Kiedy zacznie wrzeć, wrzucić partię pierogów i gotować aż do ich wypłynięcia na wierzch. Podawać posypane drugą połową usmażonej
cebulki. Smacznego !