Wykonanie
Zdaje sobie sprawę z tego, że cobbler powinien być wykonany w nieco inny sposób, ale tak skojarzyłam to śniadanie, więc
czemu by nie nadać mu tej nazwy ;) Kolejna dostawa
brzoskwiń, dzięki mamie oczywiście, więc od razu zajadam w dzisiejszy poranek. Chrupiąca owsiana skorupka o smaku
migdałów i
nerkowców, za sprawą
mąki oraz
mleka migdałowego jak i
masła z
nerkowców . Do tego ulubiona
słodycz syropu klonowego i szczypta aromatycznego
cynamonu . Całość zapieczona w piekarniku, cudownie pachnie. Nie wygląda zbyt pięknie, ale to nic, gdy smakuje obłędnie! :)


almond-cashewnut oat 'cobbler' with peaches

Składniki:- 4 łyżki
płatków owsianych- łyżka
mąki owsianej- łyżka
mąki migdałowej- łyżka
siemienia lnianego (zalana 3 łyżkami gorącej
wody)- 1/3 szklanki
mleka migdałowego- łyżka
masła z
nerkowców- łyżeczka
syropu klonowego- opcjonalnie: szczypta
sody lub
proszku do pieczenia (pominęłam)- 3 duże
brzoskwiniePłatki owsiane zalać na noc
mlekiem. Rano wymieszać z resztą składników.
Brzoskwinie pokroić w kosteczkę i ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Na to nałożyć kleksy z masy owsianej. Oprószyć
cynamonem. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 25-30 min. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Wczoraj padło na pierogi z
owocami - były
truskawki oraz
maliny, a do tego słodki
jogurt naturalny (w wersji wegańskiej -
jogurt sojowy) i oczywiście
cynamon.


orkiszowo-
ryżowe pierogi z
truskawkami i
malinami podane z
jogurtem naturalnym* oraz
cynamonemspelt-rice dumplings (vel 'pierogies' :D) with strawberries and raspberries served with natural yoghurt* and cinnamon*z
syropem z agawy*with agave
syrupCiasto : 1/2 szklanki
mąki (orkiszowej typ 2000 i ryżowej pełnoziarnistej - 1:1), łyżka
skrobi kukurydzianej oraz 50 ml gorącej
wody~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Czas upływa tak szybko... Jeszcze tylko 3? nie, 2 dni! Dobrze, że nie dwa dni do końca wakacji. Sporo jeszcze
planów do zrealizowania. Słońce raz jest, raz go nie ma. To już normalne w naszym klimacie. Życie się zmienia, świat się zmienia, a wszystko leży w naszych rękach.Dziękuję za wczorajsze komentarze. Cieszę się bardzo, że zdjęcia i dania tak się podobają. To jeszcze bardziej mnie motywuje. Ciągle się uczę, poznaję nowe funkcje. Raz coś wychodzi, drugi raz jest troszkę gorzej. Najważniejsze, by nie przestawać się rozwijać. Myślę, że odnosi się to akurat do każdej kwestii życia ;)Miłej soboty!