ßßß Cookit - przepis na 749. owsiany 'cobbler' oraz pierogi.

749. owsiany 'cobbler' oraz pierogi.

nazwa

Wykonanie

Zdaje sobie sprawę z tego, że cobbler powinien być wykonany w nieco inny sposób, ale tak skojarzyłam to śniadanie, więc czemu by nie nadać mu tej nazwy ;) Kolejna dostawa brzoskwiń, dzięki mamie oczywiście, więc od razu zajadam w dzisiejszy poranek. Chrupiąca owsiana skorupka o smaku migdałów i nerkowców, za sprawą mąki oraz mleka migdałowego jak i masła z nerkowców . Do tego ulubiona słodycz syropu klonowego i szczypta aromatycznego cynamonu . Całość zapieczona w piekarniku, cudownie pachnie. Nie wygląda zbyt pięknie, ale to nic, gdy smakuje obłędnie! :)
almond-cashewnut oat 'cobbler' with peaches
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- łyżka mąki owsianej
- łyżka mąki migdałowej
- łyżka siemienia lnianego (zalana 3 łyżkami gorącej wody)
- 1/3 szklanki mleka migdałowego
- łyżka masła z nerkowców
- łyżeczka syropu klonowego
- opcjonalnie: szczypta sody lub proszku do pieczenia (pominęłam)
- 3 duże brzoskwinie
Płatki owsiane zalać na noc mlekiem. Rano wymieszać z resztą składników. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę i ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Na to nałożyć kleksy z masy owsianej. Oprószyć cynamonem. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 25-30 min. Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Wczoraj padło na pierogi z owocami - były truskawki oraz maliny, a do tego słodki jogurt naturalny (w wersji wegańskiej - jogurt sojowy) i oczywiście cynamon.
orkiszowo-ryżowe pierogi z truskawkami i malinami podane z jogurtem naturalnym* oraz cynamonem
spelt-rice dumplings (vel 'pierogies' :D) with strawberries and raspberries served with natural yoghurt* and cinnamon
*z syropem z agawy
*with agave syrup
Ciasto : 1/2 szklanki mąki (orkiszowej typ 2000 i ryżowej pełnoziarnistej - 1:1), łyżka skrobi kukurydzianej oraz 50 ml gorącej wody
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Czas upływa tak szybko... Jeszcze tylko 3? nie, 2 dni! Dobrze, że nie dwa dni do końca wakacji. Sporo jeszcze planów do zrealizowania. Słońce raz jest, raz go nie ma. To już normalne w naszym klimacie. Życie się zmienia, świat się zmienia, a wszystko leży w naszych rękach.
Dziękuję za wczorajsze komentarze. Cieszę się bardzo, że zdjęcia i dania tak się podobają. To jeszcze bardziej mnie motywuje. Ciągle się uczę, poznaję nowe funkcje. Raz coś wychodzi, drugi raz jest troszkę gorzej. Najważniejsze, by nie przestawać się rozwijać. Myślę, że odnosi się to akurat do każdej kwestii życia ;)
Miłej soboty!
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/07/749-owsiany-cobbler-oraz-pierogi.html