Wykonanie
Anzac biscuits to nic innego jak
ciasteczka owsiane z dodatkiem wiórek
kokosowych i
syropu klonowego. Bardzo popularne w Australii i Nowej Zelandii....Ich nazwa wywodzi się od armii wojskowej: Australian and New Zealand
Army Corps (ANZAC). Według krążących opowieści
ciastka te powstały prawdopodobnie z myślą o długim czasie transportu, jaki miały przetrwać wysłane z Australii do żołnierzy ANZAC walczących z Turkami w Europie podczas I wojny światowej.składniki ok. 25 dużych lub 50 małych
ciasteczek:2 szklanki
mąki2 szklanki
płatków owsianych4 łyżki
syropu klonowego (ew. golden
syrup)1 szklanka wiórek koksowych1 szklanka
cukru (niepełna)1 kostka
masła2 łyżki
wody1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaRozpuścić
masło i wystudzić.
Mąkę,
płatki owsiane,
wiórki kokosowe i
cukier wymieszać w naczyniu. W drugiej misce połączyć rozpuszczone
masło,
wodę,
syrop klonowy i
proszek do pieczenia.Do suchych składników dodać mokre. Dokładnie wymieszać przy pomocy łyżki lub wyrobić ręką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być dosyć suche. Jeśli będzie zbyt mokre należy dodać więcej
mąki. Inaczej
ciastka rozpłyną się w piekarniku i powstanie jedna wielka tafla pieczonego ciasta ;)Formować w dłoni duże/małe kulki ciasta. Następnie rozpłaszczać na blasze do pieczenia.Piec w temp. 180 º C przez ok. 15-20 minut. Pilnować, aby
ciastka nie przypaliły się. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego wystygnięcia. Stwardnieją i dopiero wtedy będą nadawały się do jedzenia.Smacznego! :)