ßßß Cookit - przepis na ciasteczka anzac

ciasteczka anzac

nazwa

Wykonanie

Anzac biscuits to nic innego jak ciasteczka owsiane z dodatkiem wiórek kokosowych i syropu klonowego. Bardzo popularne w Australii i Nowej Zelandii....
Ich nazwa wywodzi się od armii wojskowej: Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Według krążących opowieści ciastka te powstały prawdopodobnie z myślą o długim czasie transportu, jaki miały przetrwać wysłane z Australii do żołnierzy ANZAC walczących z Turkami w Europie podczas I wojny światowej.
składniki ok. 25 dużych lub 50 małych ciasteczek:
2 szklanki mąki
2 szklanki płatków owsianych
4 łyżki syropu klonowego (ew. golden syrup)
1 szklanka wiórek koksowych
1 szklanka cukru (niepełna)
1 kostka masła
2 łyżki wody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Rozpuścić masło i wystudzić. Mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe i cukier wymieszać w naczyniu. W drugiej misce połączyć rozpuszczone masło, wodę, syrop klonowy i proszek do pieczenia.
Do suchych składników dodać mokre. Dokładnie wymieszać przy pomocy łyżki lub wyrobić ręką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być dosyć suche. Jeśli będzie zbyt mokre należy dodać więcej mąki. Inaczej ciastka rozpłyną się w piekarniku i powstanie jedna wielka tafla pieczonego ciasta ;)
Formować w dłoni duże/małe kulki ciasta. Następnie rozpłaszczać na blasze do pieczenia.
Piec w temp. 180 º C przez ok. 15-20 minut. Pilnować, aby ciastka nie przypaliły się. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego wystygnięcia. Stwardnieją i dopiero wtedy będą nadawały się do jedzenia.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2013/04/ciasteczka-anzac.html