ßßß Cookit - przepis na Domowe tortille

Domowe tortille

nazwa

Wykonanie

Zbliża się wolny sobotni wieczór.
Dla tych, którzy czasami w domu lubią poczuć się niezwykle proponuję domowe tortille.
W kuchni meksykańskiej jest to rodzaj płaskiego, okrągłego placka z mąki kukurydzianej lub pszennej.
A w lawendowej kuchni to mieszanka różnych kombinacji, czyli takie dodatki, jakie lubimy w domu najbardziej.
Składniki:
opakowanie gotowych placków tortilli
pomidor
ogórek
kukurydza
filet z kurczaka
kapusta pekińska
czerwona cebula
przyprawy do kurczaka
sos czosnkowy - majonez, jogurt naturalny, czosnek granulowany, sól, pieprz i troszkę startego żółtego sera
Przygotowanie:
Sos: wszystkie składniki mieszamy. Ja daję mały kubek jogurtu naturalnego i 2 łyżki majonezu. Pozostałe składniki sosu trzeba dodać według własnego smaku.
Kurczaka pokrojonego w paski podsmażamy na oleju. Wcześniej można go zamarynować w dowolnie wybranych przyprawach.
Gotowe placki lekko skrapiamy wodą i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Jeśli lubimy chrupkie ciasto to trzymamy 4 minuty, a jeśli lepsze są miękkie ciasta to 2 minutki na patelni.
Podgrzany placek smarujemy gotowym sosem, układamy na nim poszatkowaną kapustę pekińską, cebulę pokrojoną w paseczki, ogórka i pomidora pokrojone w kostkę, kukurydzę i kurczaka. Całość zawijamy. Ja moje musiałam spiąć wykałaczką, bo lubię, kiedy jest dużo różności w mojej tortilli.
Źródło:http://lawendowe2nieba.blogspot.com/2016/01/domowe-tortille.html