Wykonanie
Zbliża się wolny sobotni wieczór.Dla tych, którzy czasami w domu lubią poczuć się niezwykle proponuję domowe tortille.W kuchni meksykańskiej jest to rodzaj płaskiego, okrągłego placka z
mąki kukurydzianej lub pszennej.A w lawendowej kuchni to mieszanka różnych kombinacji, czyli takie dodatki, jakie lubimy w domu najbardziej.
Składniki:opakowanie gotowych placków tortilli
pomidorogórekkukurydzafilet z kurczakakapusta pekińskaczerwona cebulaprzyprawy do kurczakasos czosnkowy -
majonez,
jogurt naturalny,
czosnek granulowany,
sól,
pieprz i troszkę startego
żółtego seraPrzygotowanie:Sos: wszystkie składniki mieszamy. Ja
daję mały kubek
jogurtu naturalnego i 2 łyżki
majonezu. Pozostałe składniki sosu trzeba dodać według własnego smaku.
Kurczaka pokrojonego w paski podsmażamy na
oleju. Wcześniej można go zamarynować w dowolnie wybranych przyprawach.Gotowe placki lekko skrapiamy
wodą i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Jeśli lubimy chrupkie ciasto to trzymamy 4 minuty, a jeśli lepsze są miękkie ciasta to 2 minutki na patelni.Podgrzany placek smarujemy gotowym sosem, układamy na nim poszatkowaną
kapustę pekińską,
cebulę pokrojoną w paseczki,
ogórka i
pomidora pokrojone w kostkę,
kukurydzę i
kurczaka. Całość zawijamy. Ja moje musiałam spiąć wykałaczką, bo lubię, kiedy jest dużo różności w mojej tortilli.