ßßß Cookit - przepis na Sernik na kruchym spodzie z lukrowaną kratką - bożonarodzeniowy sernik

Sernik na kruchym spodzie z lukrowaną kratką - bożonarodzeniowy sernik

nazwa

Wykonanie

Prosty i szybki do przygotowania, z kruchym spodem i aksamitną, delikatną masą serową z wyczuwalną nutą wanilii i cytryny. Sernik idealny. Wspaniale sprawdzi się na świątecznym stole. Polecam!
Składniki (foremka 24 x 24 cm) na ciasto:
· 230 g mąki ryżowej lub pszennej
· 100 g miękkiego masła
· 110 g cukru pudru
· 1 jajko
· szczypta soli
· łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
· 800 g trzykrotnie zmielonego sera
· 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
· 230 g cukru pudru
· 4 jajka
· skórka otarta z połowy cytryny
· łyżeczka pasty waniliowej
· 60 g mąki kukurydzianej
· 1 łyżeczka mąki pszennej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto:
· kilka łyżek kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella
· sok z cytryny + cukier puder ile zabierze
· łyżeczka kakao + odrobina mleka skondensowanego słodzonego
· czekolada mleczno-biała w kształcie choinek
Ciasto- łączymy składniki suche. Dodajemy miękkie masło i ucieramy aż powstaną grudki. Dodajemy jajko i chwilę miksujemy. Następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto. Schładzamy ok. 30minut w lodówce.
Wszystkie składniki masy serowej ucieramy na gładką masę.
Ciastem wylepiamy foremkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Nakłuwamy spód i podpiekamy ok. 15-20 minut, temp. 180 stopni.
Podpieczone ciasto smarujemy kremem czekoladowym.
Wylewamy masę serową. Sernik pieczemy ok. 60 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.
Kakao ucieramy z mlekiem skondensowanym słodzonym do uzyskania gęstego kremu. Przekładamy go albo do specjalnego pisaka do dekorowania albo do przygotowanego rożka z papieru do pieczenia i robimy kratkę.
Ok. 2 łyżki soku z cytryny ucieramy z cukrem pudrem na gęsty lukier. Lukrem wypełniamy kratkę utworzoną czekoladowym kremem. Kiedy dekoracja zastygnie, ciasto porcjujemy na 16 kawałków. Na każdym kawałku układamy czekoladowe choinki- aby ładnie przykleiły się do ciasta, należy spód choinek posmarować odrobiną mleka skondensowanego słodzonego. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/12/sernik-na-kruchym-spodzie-z-lukrowana.html