Prosty i szybki do przygotowania, z kruchym spodem i aksamitną, delikatną masą serową z wyczuwalną nutą wanilii i cytryny. Sernik idealny. Wspaniale sprawdzi się na świątecznym stole. Polecam!Składniki (foremka 24 x 24 cm) na ciasto:· 230 g mąki ryżowej lub pszennej· 100 g miękkiego masła· 110 g cukru pudru· 1 jajko· szczypta soli· łyżeczka proszku do pieczeniamasa serowa:· 800 g trzykrotnie zmielonego sera· 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%· 230 g cukru pudru· 4 jajka· skórka otarta z połowy cytryny· łyżeczka pasty waniliowej· 60 g mąki kukurydzianej· 1 łyżeczka mąki pszennej· 1 łyżeczka proszku do pieczeniaPonadto:· kilka łyżek kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella· sok z cytryny + cukier puder ile zabierze· łyżeczka kakao + odrobina mleka skondensowanego słodzonego· czekolada mleczno-biała w kształcie choinekCiasto- łączymy składniki suche. Dodajemy miękkie masło i ucieramy aż powstaną grudki. Dodajemy jajko i chwilę miksujemy. Następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto. Schładzamy ok. 30minut w lodówce.Wszystkie składniki masy serowej ucieramy na gładką masę.Ciastem wylepiamy foremkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Nakłuwamy spód i podpiekamy ok. 15-20 minut, temp. 180 stopni.Podpieczone ciasto smarujemy kremem czekoladowym.Wylewamy masę serową. Sernik pieczemy ok. 60 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.Kakao ucieramy z mlekiem skondensowanym słodzonym do uzyskania gęstego kremu. Przekładamy go albo do specjalnego pisaka do dekorowania albo do przygotowanego rożka z papieru do pieczenia i robimy kratkę.Ok. 2 łyżki soku z cytryny ucieramy z cukrem pudrem na gęsty lukier. Lukrem wypełniamy kratkę utworzoną czekoladowym kremem. Kiedy dekoracja zastygnie, ciasto porcjujemy na 16 kawałków. Na każdym kawałku układamy czekoladowe choinki- aby ładnie przykleiły się do ciasta, należy spód choinek posmarować odrobiną mleka skondensowanego słodzonego. Smacznego!