ßßß Cookit - przepis na Suflet czekoladowy

Suflet czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z tym deserem, dlatego postanowiłem go przyrządzić. Z różnych źródeł słyszałem, że zrobienie sufletu jest ogromnie trudne i muszę przyznać, że mieli rację.
Najważniejszą cechą tego deseru jest jego wyrośnięcie podczas pieczenia, dlatego powinniśmy bacznie obserwować jak zachowuję się w piekarniku, w przeciwnym razie suflet może się skurczyć i stracić smak.
Suflet należy jeść odrazu po upieczeniu, gdyż ochłodzenie powoduje opadniecie oraz utratę smaku .
Składniki:
- 60 g mlecznej czekolady
- szklanka mleka
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
Przygotowanie:
W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. W osobnym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Mieszając cały czas wlewamy mleko czekoladowe i mieszamy, aż do uzyskania gęstej masy. Ściągamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Naczynia ceramiczne smarujemy dokładnie masłem i wkładamy do lodówki, by masło stwardniało.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy. Białka ubijamy ze solą na sztywną pianę, dodajemy trzy łyżki cukru oraz kakao i mieszamy drewnianą łyżką.
Masę z białek dodajemy do masy czekoladowej i całość mieszamy.
Naczynia ceramiczne wyciągamy z lodówki, smarujemy jeszcze raz masłem i prószymy cukrem pudrem.
Każdą kokilkę napełniamy masą czekoladową do pełna. Na wierzchu posypujemy cukrem pudrem.
Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Suflety podajemy odrazu po upieczeniu.
Źródło:http://harmoniasmaku9.blogspot.com/2013/10/suflet-czekoladowy.html