Wykonanie
Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z tym deserem, dlatego postanowiłem go przyrządzić. Z różnych źródeł słyszałem, że zrobienie sufletu jest ogromnie trudne i muszę przyznać, że
mieli rację.Najważniejszą cechą tego deseru jest jego wyrośnięcie podczas pieczenia, dlatego powinniśmy bacznie obserwować jak zachowuję się w piekarniku, w przeciwnym razie suflet może się skurczyć i stracić smak.Suflet należy jeść odrazu po upieczeniu, gdyż ochłodzenie powoduje opadniecie oraz utratę smaku .Składniki:- 60 g
mlecznej czekolady- szklanka
mleka- 4
jajka- 3 łyżki
mąki pszennej- 4 łyżki
masła- 4 łyżki
cukru pudru- 2 łyżki
kakao- szczypta
soliPrzygotowanie:W rondelku podgrzewamy
mleko, dodajemy
czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. W osobnym garnku rozpuszczamy
masło, dodajemy
mąkę. Mieszając cały czas wlewamy
mleko czekoladowe i mieszamy, aż do uzyskania gęstej masy. Ściągamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.Naczynia ceramiczne smarujemy dokładnie
masłem i wkładamy do lodówki, by
masło stwardniało.Oddzielamy
żółtka od
białek.
Żółtka dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy.
Białka ubijamy ze
solą na sztywną pianę, dodajemy trzy łyżki
cukru oraz
kakao i mieszamy drewnianą łyżką.Masę z
białek dodajemy do masy czekoladowej i całość mieszamy.Naczynia ceramiczne wyciągamy z lodówki, smarujemy jeszcze raz
masłem i prószymy
cukrem pudrem.Każdą kokilkę napełniamy masą
czekoladową do pełna. Na wierzchu posypujemy
cukrem pudrem.Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.Suflety podajemy odrazu po upieczeniu.