Wykonanie

Tym razem bardzo prosty i szybki przepis na danie z
makaronem.
Mięsno-warzywne dania w sosie
śmietanowym zdarza mi się przyrządzać co jakiś czas, w różnych kombinacjach - dziś z dodatkiem charakterystycznych przypraw kreolskich. Świetne dla początkujących w kuchni. Smacznego:)Przepis Laury Vitale500 g
udek z kurczaka (bez skóry i kości; może być też pierś).2
papryki,ok. 200-250 g
pieczarek,duża
cebula,3 ząbki
czosnku,szklanka
bulionu drobiowego,1/4 szklanki kremówki,1-2 lyżki
przyprawy kreolskiej,ugotowany
makaron,
sól,
pieprz (do smaku),
natka pietruszki do posypania gotowej potrawydomowa
przyprawa kreolska (przepis stąd):2 łyżki granulowanej
cebuli,2 łyżki granulowanego
czosnku,2 łyżki suszonej
bazylii,2 łyżki
suszonego oregano,łyzka
tymianku,łyżka
chili w proszku,1-3 łyżki
słodkiej papryki,Połączyć wszystkie składniki na domową
przyprawę kreolską (uwaga! proporcje składników warto dostosować do smaku, zwłaszcza jeśli chodzi i ilość
chili i
papryki). Powstałą mieszanką (w ilości 1 lub 2 łyżek) doprawić
kurczaka pokrojonego w kostkę. Przesmażyć
mięso do zarumienienia na małej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelni po
mięsie usmażyć paski
papryki, plasterki
pieczarek i drobno posiekaną
cebulę. W połowie smażenia wrzucić drobno posiekany
czosnek i
mięso. Zalać całość
bulionem, tak by lekko zakrył składniki i krótko dusić całość do miękkości składników i redukcji płynu (powinno być go mniej o połowę). Zalać całość
śmietanką i gotować na wolnym ogniu kilka minut, aż całość zgęstnieje.Gdy sos był za rzadki, zagęścić go łyżką
mąki rozmieszanej w małej ilości
wody. Doprawić
solą,
pieprzem i
przyprawa kreolską lub jej poszczególnymi składnikami (do smaku). Podawać na
makaronie, posypać
natką pietruszki.