ßßß
Tym razem bardzo prosty i szybki przepis na danie z makaronem. Mięsno-warzywne dania w sosie śmietanowym zdarza mi się przyrządzać co jakiś czas, w różnych kombinacjach - dziś z dodatkiem charakterystycznych przypraw kreolskich. Świetne dla początkujących w kuchni. Smacznego:)Przepis Laury Vitale500 g udek z kurczaka (bez skóry i kości; może być też pierś).2 papryki,ok. 200-250 g pieczarek,duża cebula,3 ząbki czosnku,szklanka bulionu drobiowego,1/4 szklanki kremówki,1-2 lyżki przyprawy kreolskiej,ugotowany makaron,sól, pieprz (do smaku),natka pietruszki do posypania gotowej potrawydomowa przyprawa kreolska (przepis stąd):2 łyżki granulowanej cebuli,2 łyżki granulowanego czosnku,2 łyżki suszonej bazylii,2 łyżki suszonego oregano,łyzka tymianku,łyżka chili w proszku,1-3 łyżki słodkiej papryki,Połączyć wszystkie składniki na domową przyprawę kreolską (uwaga! proporcje składników warto dostosować do smaku, zwłaszcza jeśli chodzi i ilość chili i papryki). Powstałą mieszanką (w ilości 1 lub 2 łyżek) doprawić kurczaka pokrojonego w kostkę. Przesmażyć mięso do zarumienienia na małej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelni po mięsie usmażyć paski papryki, plasterki pieczarek i drobno posiekaną cebulę. W połowie smażenia wrzucić drobno posiekany czosnek i mięso. Zalać całość bulionem, tak by lekko zakrył składniki i krótko dusić całość do miękkości składników i redukcji płynu (powinno być go mniej o połowę). Zalać całość śmietanką i gotować na wolnym ogniu kilka minut, aż całość zgęstnieje.Gdy sos był za rzadki, zagęścić go łyżką mąki rozmieszanej w małej ilości wody. Doprawić solą, pieprzem i przyprawa kreolską lub jej poszczególnymi składnikami (do smaku). Podawać na makaronie, posypać natką pietruszki.