ßßß Cookit - przepis na Mini hamburgery - koreczki

Mini hamburgery - koreczki

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam przekąskę, która najszybciej znika z imprezowego stołu. :-) Efektowne mini hamburgery przyciągają wzrok, uwagę gości i co ważne - smakują jak prawdziwe, duże hamburgery, z tą różnicą, że są na jeden kęs! Są dość pracochłonne, jednak z pewnością warto, bo efekt końcowy zachwyca.
2 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
1 jajko
1 łyżka masła
sezam
500 g mięsa mielonego
1 małe jajko
5 łyżek bułki tartej
5 ogórków kiszonych
sałata
musztarda
ketchup
sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka
olej
1. Mąkę, cukier, drożdże i sól przekładamy do miski, mieszamy. Dodajemy mleko, rozpuszczone i ostudzone masło. Jajko dokładnie roztrzepujemy, do ciasta dodajemy 1 łyżkę, resztę zostawiamy do smarowania. Wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
2. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy. Smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Studzimy.
3. Mięso mielone łączymy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Formujemy malutkie kotleciki o średnicy podobnej do upieczonych bułek. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
4. Sałatę i rwiemy na małe kawałki, ogórka kroimy w plastry. Bułeczki przekrawamy na pół, smarujemy musztardą, po czym układamy kolejno: kotlecik, ketchup, ogórka, sałatę. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy wykałaczką.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/01/mini-hamburgery-koreczki.html