Wykonanie
Przedstawiam przekąskę, która najszybciej znika z imprezowego stołu. :-) Efektowne mini hamburgery przyciągają wzrok, uwagę gości i co ważne - smakują jak prawdziwe, duże hamburgery, z tą różnicą, że są na jeden kęs! Są dość pracochłonne, jednak z pewnością warto, bo efekt końcowy zachwyca.

2 szklanki
mąki pszennej1 czubata łyżeczka
cukru1 łyżeczka
suszonych drożdży1/2 szklanki ciepłego
mleka1 łyżeczka
soli1
jajko1 łyżka
masłasezam500 g
mięsa mielonego1 małe
jajko5 łyżek
bułki tartej5
ogórków kiszonychsałatamusztardaketchupsól,
pieprz,
papryka ostra,
papryka słodkaolej1.
Mąkę,
cukier,
drożdże i
sól przekładamy do miski, mieszamy. Dodajemy
mleko, rozpuszczone i ostudzone
masło.
Jajko dokładnie roztrzepujemy, do ciasta dodajemy 1 łyżkę, resztę zostawiamy do smarowania. Wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.2. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy. Smarujemy
jajkiem, posypujemy
sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Studzimy.3.
Mięso mielone łączymy z
jajkiem,
przyprawami i
bułką tartą. Formujemy malutkie kotleciki o średnicy podobnej do upieczonych
bułek. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym
oleju.4.
Sałatę i rwiemy na małe kawałki,
ogórka kroimy w plastry. Bułeczki przekrawamy na pół, smarujemy
musztardą, po czym układamy kolejno: kotlecik,
ketchup,
ogórka,
sałatę. Przykrywamy drugą częścią
bułki, przebijamy wykałaczką.



