Wykonanie
Śledzie zazwyczaj spożywamy w zalewie octowej lub w różnych sosach, ewentualnie smażone.Moja propozycja to pieczony ze
śledzi pasztet, z dodatkiem
suszonych grzybów,
ziemniaków, odrobiny
suszonej żurawiny, wyszło niebanalnie i bardzo smacznie, polecam, jako przystawka na zimno, idealnie komponuje się z
cebulką perłową. Na nadchodzące święta wręcz idealny!
Składniki:Na dwie małe keksówki40 dag
surowego śledzia solonego35 dag ugotowanych
ziemniaków w całości25 g
suszonych borowików1 duża
cebula3 łyżki
oliwy2 łyżki
śmietany 18%3
jajka1 łyżka
suszonej żurawiny½ łyżeczki
cukru5 łyżeczek czubatych
bułki tartej2 łyżeczki
kaszy manny błyskawicznej
Sól morska do smaku
Pieprz cytrynowy do smakuSzczypta
gałki muszkatołowejSzczypta
majeranku otartegoPonadto:
Cebulka perłowa do podania
Koperek świeży
Oliwa i
bułka tarta do foremekSposób wykonania:
Suszone grzyby zalewamy
wodą, odstawiamy na dwie godziny, gotujemy do miękkości, odcedzamy, wyciskamy.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, szklimy na małej patelni na
oleju.
Śledzie zalewamy zimną
wodą ewentualnie
mlekiem, moczymy około 4 godzin, po czym
mleko odlewamy,
śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, mielimy z ugotowanymi
ziemniakami, oraz
grzybami w maszynce do
mięsa, dodajemy zeszkloną
cebulę, wbijamy
jajka, dodajemy pozostałe składniki:
bułkę tartą,
mannę,
żurawinę, doprawiamy do smaku
ziołami i całość dokładnie wyrabiamy w misce łyżką.
Dzielimy masę na dwie równe części, wykładamy do wysmarowanych np.
oliwą i posypanych
bułką tartą kek sówek i wygładzamy łyżką.
Pieczemy przez 25- 30 minut w temp 180*c w piekarniku.Studzimy, kroimy na plastry, podajemy na sałacie z
cebulką perłową.Smacznego!