ßßß


Składniki:Na dwie małe keksówki40 dag surowego śledzia solonego35 dag ugotowanych ziemniaków w całości25 g suszonych borowików1 duża cebula3 łyżki oliwy2 łyżki śmietany 18%3 jajka1 łyżka suszonej żurawiny½ łyżeczki cukru5 łyżeczek czubatych bułki tartej2 łyżeczki kaszy manny błyskawicznejSól morska do smakuPieprz cytrynowy do smakuSzczypta gałki muszkatołowejSzczypta majeranku otartegoPonadto:Cebulka perłowa do podaniaKoperek świeżyOliwa i bułka tarta do foremekSposób wykonania:Suszone grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na dwie godziny, gotujemy do miękkości, odcedzamy, wyciskamy.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, szklimy na małej patelni na oleju.Śledzie zalewamy zimną wodą ewentualnie mlekiem, moczymy około 4 godzin, po czym mleko odlewamy, śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, mielimy z ugotowanymi ziemniakami, oraz grzybami w maszynce do mięsa, dodajemy zeszkloną cebulę, wbijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki: bułkę tartą, mannę, żurawinę, doprawiamy do smaku ziołami i całość dokładnie wyrabiamy w misce łyżką.
Dzielimy masę na dwie równe części, wykładamy do wysmarowanych np. oliwą i posypanych bułką tartą kek sówek i wygładzamy łyżką.
Pieczemy przez 25- 30 minut w temp 180*c w piekarniku.Studzimy, kroimy na plastry, podajemy na sałacie z cebulką perłową.Smacznego!