ßßß
Przepis zaczerpnęłam z książki Hanny Szymanderskiej Encyklopedia Polskiej Sztuki Kulinarnej. 2400 przepisów, s. 258Ilość i rodzaj składników delikatnie zmodyfikowałam.
Składniki na formę 22 cm:1,5 kg ziemniaków100 g słoniny100 g suszonych borowików2 cebule2 jaja2 łyżki mąki1 łyżka kaszy manny1/2 łyżeczki majeranku1 łyżeczka pieprzu mielonego1 łyżeczka soli2 łyżki śmietany 18%1. Grzyby suszone gotowałam godzinę w małej ilości wody. Odsączyłam i odstawiłam do ostygnięcia. Nie kroiłam, ale można je drobno posiekać.2. Ziemniaki obrałam i starłam w robocie kuchennym (tarka do tarcia ziemniaków na placki). Poczekałam 10 minut aż zbierze się sok i zebrałam go łyżką.3. Słoninę pokroiłam w kostkę i smażyłam 10 minut na patelni. Po czym dodałam posiekaną cebulę i smażyłam razem jeszcze 3 minuty.4. Połączyłam ziemniaki ze słoniną smażoną z cebulką, mąką, kaszą manną, przyprawami i dwoma jajkami. Wymieszałam.5. Połową masy ziemniaczanej napełniłam wysmarowaną masłem formę do babek. Wyłożyłam na nią ugotowane grzyby i przykryłam pozostałą częścią masy ziemniaczanej.6. Piekłam 30 minut w temperaturze ok. 180 °C. Posmarowałam wierzch baby śmietaną i piekłam jeszcze 45 minut. (Teraz wiem, że powinnam byłam wyjąć po 30 minutach całą babę z formy, całą nasmarować śmietaną i włożyć z powrotem do formy – w ten sposób powstałaby „chrupiąca skórka” na całej babce. Następnym razem na pewno tak zrobię.)7. Wyjęłam z formy i podzieliłam na porcje. Z jednej babki wychodzi 8-10 porcji.
Ważne jest, aby dobrze odsączyć ziemniaki. Wtedy babka szybciej się upiecze. Można ją też jeść na zimno, a także odgrzać następnego dnia. W smaku przypomina kluski ziemniaczane, jest pyszna. Na pewno zrobi wrażenie na Waszych gościach.
Babka ziemniaczana to moja kolejna propozycja do akcji Mirabelki Wielkanocne smaki 2.Zajrzyjcie po inne przepisy na Wielkanoc: