ßßß Cookit - przepis na Alpejka malinowa

Alpejka malinowa

nazwa

Wykonanie

Mocno czekoladowe ciasto,nasączone ponczem,okraszone malinową konfiturą,z aksamitnym kremem śmietanowo-malinowym, ze świeżymi owocami i galaretką -poezja smaku,nic dodać nic ująć...:)
Gdy zrobimy to ciasto zrobić w okrągłej tortownicy będzie wspaniały torcik.
Składniki
Blaszka 24/28 cm
Ciasto:
200 g margaryny lub masła
1 szklanka cukru
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki ciemnego kakao
16 g cukru waniliowego
Krem malinowy:
500 g śmietany kremówki 30- 36%
1 śmietan fiks
2 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone
1/2 szklanki świeżych malin
Poncz:
3/4 szklanki wody
1 łyżka cukru pudru trzcinowego
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka rumu lub innego alkoholu
Dodatkowo:
3/4 szklanki dżemu lub konfitury malinowej
1 galaretka malinowa
1 1/2 szklanki świeżych malin
1.
2.
3.
4.
Przełożenie: Przekrojone ciasto czekoladowe nasączyć połową ponczu,posmarować konfiturą malinową,posmarować 3/4 kremu przykryć drugim ciastem,rozsmarować resztę kremu,powciskać świeże maliny zalać tężejącą galaretką tak aby połowa owoców wystawała ponad galaretkę.Zostawić do całkowitego stężenia.
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2014/09/alpejka-malinowa.html