Wykonanie
Mocno
czekoladowe ciasto,nasączone ponczem,okraszone
malinową konfiturą,z aksamitnym kremem
śmietanowo-
malinowym, ze świeżymi
owocami i
galaretką -poezja smaku,nic dodać nic ująć...:)Gdy zrobimy to ciasto zrobić w okrągłej tortownicy będzie wspaniały torcik.
SkładnikiBlaszka 24/28 cmCiasto:200 g
margaryny lub
masła1 szklanka
cukru4
jajka1 szklanka
mąki tortowej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki ciemnego
kakao16 g
cukru waniliowegoKrem malinowy:500 g
śmietany kremówki 30- 36%1
śmietan fiks2 łyżki
cukru pudru250 g
serka mascarpone1/2 szklanki świeżych
malinPoncz:3/4 szklanki
wody1 łyżka
cukru pudru trzcinowego2 łyżki
soku z limonki1 łyżka
rumu lub innego
alkoholuDodatkowo:3/4 szklanki
dżemu lub
konfitury malinowej1
galaretka malinowa1 1/2 szklanki świeżych
malin1.2.3.4.Przełożenie: Przekrojone ciasto
czekoladowe nasączyć połową ponczu,posmarować
konfiturą malinową,posmarować 3/4 kremu przykryć drugim
ciastem,rozsmarować resztę kremu,powciskać świeże
maliny zalać tężejącą
galaretką tak aby połowa
owoców wystawała ponad
galaretkę.Zostawić do całkowitego stężenia.