Dziś będę Was wodzić na pokuszenie... Ciastem, które warte jest każdej poświęconej mu minucie... Ciastem, które łączy w sobie wszysto, co najlepsze - soczyste i aromatyczne maliny, masę serowo-śmietankową oraz chrupiącą bezę...Przepis podkradłam stąd :)Składniki:3 jajka30 g + 3 łyżki cukru pudru150 g drobnego cukru2 łyżeczki mąki ziemniaczanej50 g płatków migdałowych1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki cukru waniliowego150 g mąki pszennej100 g masła600 g malin3 malinowe galaretki na 500 ml wody każda3 szkl. wrzącej wody500 ml śmietany 30%250g serka mascarponeSposób przygotowania:Mąkę, pokrojone w kostkę masło, proszek do pieczenia, 30 g cukru waniliowego i 1 łyżkę cukru wanioliowego zagnieć szybko z 3 żółtkami na kruchy spód. Uformuj kulę, owiń w folię i schłódź w lodówce przez 60 minut.Blachę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.Schłodzone ciasto rozwałkuj i ułóż w formie. Możesz też odrywać po kawałku i wylepiać dno formy. Wyrównaj i ponownie schłódź przez 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwaj widelcem. Piecz w 190 st. przez 15 minut. Wyjmij i wystudź.Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie. Przestudź i wymieszaj z malinami. Odłóż do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłóż na kruche ciasto i schłódź w lodówce przez noc.Najlepiej wieczorem upiecz bezę:Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj 150 g cukru - łyżka po łyżce. Pod sam koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Blachę odwróć do góry dnem i wysmaruj ją masłem. Wyłóż papierem do pieczenia. Rozsmaruj na nim masę bezową na wielkość blachy. Oprósz płatkami migdałowymi. Piecz w 140 st. przez godzinę. Pozostaw do wystygnięcia w piekarniku.Śmietanę ubij z 1 łyżką cukru waniliowego i 3 łyżkami cukru pudru na puszysty krem. Dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na galaretkę z malinami. Na masę śmietanową delikatnie połóż bezę. Schłódź przez minimum 2 godziny w lodówce.Dobra rada: ciasto jest najsmaczniejsze przez pierwsze 12-18 godzin. Później beza wilgotnieje.