Wykonanie
Kolejny wypiek z udziałem kruchego ciasta, warstwy
biszkoptu i mas: budyniowej i krówkowej, jak sięgam pamięcią w pieczeniu zawsze lubiłam prostotę, bez zbędnych udziwnień, bo z praktyki wiem że takie ciasta są najlepsze.Zachwyca dobrze skomponowanymi
smakami, idealny wypiek na zaspokojenie chęci na odrobinę
słodyczy. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy warstwa krucha zmięknie, jednym słowem gratka dla wielbicieli słodkości.
Składniki:Ciasto kruche na blaszkę o wym 25/30 cm30 dag
maki pszennej20 dag
masła10 dag
cukru2
żółtka1
jajko½ łyżeczki
proszku do pieczeniaBiszkopt:4 duże
jajka½ szklanki drobnego
cukru½ szklanki
mąki tortowej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaAromat cytrynowyMasa budyniowa:750 ml
mleka3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej2
żółtka10 dag
cukru2 łyżki
cukru z prawdziwą
wanilią20 dag
masła 82 %Masa krówkowa:1 mała puszka kajmaku o smaku
kawy20 dag
masła10 dag rozdrobnionych
orzechów włoskich2 łyżki
rumu1 łyżeczka mielonej
kawy prawdziwejPoncz:¾ szklanki przegotowanej
wody1 łyżka
rumu2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka
cukru pudruDodatkowo:½ szklanki
dżemu z
cytrusów-u mnie
cytrynowyDowolna dekoracyjna posypkaSposób wykonania:Na stolnicę przesiać
mąkę, wymieszać z
proszkiem do pieczenia oraz
cukrem dodać pokrojone zimne
masło, wbić
jajko oraz dodać
żółtka, zagnieść ciasto.Rozwałkować na wyłożoną pergaminem blaszkę, obciążyć ciasto
fasolą i włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika, piec 15 minut, po czym
fasolę usunąć i piec jeszcze 5 minut.Wystudzić.
Biszkopt:
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i
mąką ziemniaczaną.
Białka jaj ubić na sztywno z
cukrem, dodać
żółtka,
aromat cytrynowy, miksując na wolnych obrotach miksera, wsypywać po łyżce
mąki aż do skończenia.Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki, tej samej w której piekliśmy ciasto kruche. Piec 25 minut w temp 160*c.Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Masa budyniowa:
Żółtka rozmieszać ze szklanką
mleka, oraz z
mąkami, pozostałe
mleko zagotować z
cukrami, do gotującego się
mleka, dodać rozmieszaną masę z
mąką i
żółtkami, zagotować energicznie mieszając , trzymać na ogniu około 1 minuty, zestawić z ognia, wystudzić w temp pokojowej.Miękkie
masło utrzeć na puch dodając po łyżce wystudzonego budyniu, zmiksować na puszysty krem.Masa krówkowa:Miękkie
masło utrzeć na puch dodając w trakcie po łyżce masy krówkowej, na koniec wlać
rum, wsypać
orzechy, dodać
kawę, zmiksować.Poncz:Składniki wymieszać ze sobą.Przełożenie:Ciasto kruche posmarować
dżemem cytrynowym, wyłożyć masę budyniową, przykryć
biszkoptem, nasączyć ponczem, na wierzch rozsmarować masę
krówkową. Udekorować posypką, wstawić ciasto do lodówki.Słodkich wypieków!