ßßß


Składniki:Ciasto kruche na blaszkę o wym 25/30 cm30 dag maki pszennej20 dag masła10 dag cukru2 żółtka1 jajko½ łyżeczki proszku do pieczeniaBiszkopt:4 duże jajka½ szklanki drobnego cukru½ szklanki mąki tortowej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaAromat cytrynowyMasa budyniowa:750 ml mleka3 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka10 dag cukru2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią20 dag masła 82 %Masa krówkowa:1 mała puszka kajmaku o smaku kawy20 dag masła10 dag rozdrobnionych orzechów włoskich2 łyżki rumu1 łyżeczka mielonej kawy prawdziwejPoncz:¾ szklanki przegotowanej wody1 łyżka rumu2 łyżki soku z cytryny1 łyżka cukru pudruDodatkowo:½ szklanki dżemu z cytrusów-u mnie cytrynowyDowolna dekoracyjna posypkaSposób wykonania:Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem dodać pokrojone zimne masło, wbić jajko oraz dodać żółtka, zagnieść ciasto.Rozwałkować na wyłożoną pergaminem blaszkę, obciążyć ciasto fasolą i włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika, piec 15 minut, po czym fasolę usunąć i piec jeszcze 5 minut.Wystudzić.Biszkopt:Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.Białka jaj ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, aromat cytrynowy, miksując na wolnych obrotach miksera, wsypywać po łyżce mąki aż do skończenia.Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki, tej samej w której piekliśmy ciasto kruche. Piec 25 minut w temp 160*c.Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Masa budyniowa:Żółtka rozmieszać ze szklanką mleka, oraz z mąkami, pozostałe mleko zagotować z cukrami, do gotującego się mleka, dodać rozmieszaną masę z mąką i żółtkami, zagotować energicznie mieszając , trzymać na ogniu około 1 minuty, zestawić z ognia, wystudzić w temp pokojowej.Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce wystudzonego budyniu, zmiksować na puszysty krem.Masa krówkowa:Miękkie masło utrzeć na puch dodając w trakcie po łyżce masy krówkowej, na koniec wlać rum, wsypać orzechy, dodać kawę, zmiksować.Poncz:Składniki wymieszać ze sobą.Przełożenie:Ciasto kruche posmarować dżemem cytrynowym, wyłożyć masę budyniową, przykryć biszkoptem, nasączyć ponczem, na wierzch rozsmarować masę krówkową. Udekorować posypką, wstawić ciasto do lodówki.Słodkich wypieków!