ßßß Cookit - przepis na Babeczki cytrynowe z kremem straciatella

Babeczki cytrynowe z kremem straciatella

nazwa

Wykonanie

Coś specjalnie dla fanów słodko-kwaśnych klimatów. Mocno cytrynowe babeczki z słodkim kremem straciatella. Babeczki są bardzo mięciutkie i puszyste, takie leciuteńkie, wprost idealnie pasują do delikatnego kremu.
Tymi właśnie babeczkami świętowaliśmy dzisiaj z K. wygrane derby Manchesteru ;)
Składniki na 14 sztuk:
250 g mąki
250 g cukru
12 łyżek oleju
2 jajka
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
kilka kropel aromatu cytrynowego (opcjonalnie)
Składniki na krem:
0,5 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 op cukru waniliowego
1 kostka masła
1 żółtko
pół tabliczki mlecznej czekolady startej na tarce (ja dałam troszkę mniej, możecie dać więcej będzie bardziej wyczuwalna ;) )
Lukier:
3 kopiaste łyżki cukru pudru
łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy aż masa będzie dość jasna i gęsta. Do masy żółtkowej dolewamy olej, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i skórkę cytrynową - miksujemy na gładką masę. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie mieszając.
Ciasto nakładamy do formy na muffinki i pieczemy w temperaturze 180 st. około 35 minut - aż babeczki nabiorą złotego koloru.
Krem: Pół szklanki mleka mieszamy z żółtkiem, mąką i mąką ziemniaczaną. Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
Gotujemy budyń wlewając rozczyn z mąki do gotującego się mleka. Studzimy. Masło ucieramy i dodajemy ostudzony budyń ciągle mieszając (najlepiej mikserem). Na koniec wsypujemy startą czekoladę i delikatnie mieszamy krem.
Gotowym kremem przełożyć wcześniej upieczone i ostudzone babeczki., które następnie możemy przyozdobić lukrem ;)
Smacznego! ;)
Źródło:http://chocoholiczka.blogspot.com/2011/10/babeczki-cytrynowe-z-kremem.html