ßßß Cookit - przepis na Śledź w zalewie pomidorowej

Śledź w zalewie pomidorowej

nazwa

Wykonanie

Ryby, a szczególnie śledzie bardzo dobrze smakują w połączeniu z pomidorami. Śledzie w pomidorach dostępne w sklepach, jak dla mnie zazwyczaj są zbyt octowe. Przygotowanie domowej zalewy pomidorowej do śledzi jest proste, ocet w niej jest tylko delikatnie wyczuwalny. Taki śledzik już na następny dzień po przygotowaniu nabiera pomidorowego smaku i śmiało można się nim zajadać.
Składniki:
6 - 8 płatów śledziowych małosolnych
3 średnie cebule
3 ząbki czosnku
3/4 szklanki oleju rzepakowego
4 łyżki octu
4 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego + 4 łyżki wody do rozmieszania
1 łyżeczka miodu
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki ziaren gorczycy
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka pieprzu mielonego
Przygotowanie:
Śledzie spróbować i jeśli są bardzo słone, to moczyć je w zimnej wodzie przez co najmniej godzinę. Po moczeniu osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 2 - 3 cm kawałki.
Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić.
Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać miód, ocet, przecier lub koncentrat rozmieszany z wodą, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko zagotować, pod koniec dodać gorczycę i pieprz. Zalewa jest dość łagodna. Wystudzić.
Śledzie wymieszać z zalewą, włożyć do słoika i wstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
Zobacz również: Śledź z majerankiem oraz Śledź z chrzanem
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/12/sledz-w-zalewie-pomidorowej.html