Wykonanie
Ryby, a szczególnie
śledzie bardzo dobrze smakują w połączeniu z
pomidorami.
Śledzie w pomidorach dostępne w sklepach, jak dla mnie zazwyczaj są zbyt
octowe. Przygotowanie domowej zalewy pomidorowej do
śledzi jest proste,
ocet w niej jest tylko delikatnie wyczuwalny. Taki
śledzik już na następny dzień po przygotowaniu nabiera
pomidorowego smaku i śmiało można się nim zajadać.


Składniki:6 - 8 płatów
śledziowych małosolnych3 średnie
cebule3 ząbki
czosnku3/4 szklanki
oleju rzepakowego4 łyżki
octu4 łyżki koncentratu lub
przecieru pomidorowego + 4 łyżki
wody do rozmieszania1 łyżeczka
miodu3
liście laurowe6 ziaren
ziela angielskiego2 łyżki ziaren
gorczycy1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka mielonego
imbiru1 łyżeczka
pieprzu mielonegoPrzygotowanie:
Śledzie spróbować i jeśli są bardzo słone, to moczyć je w zimnej wodzie przez co najmniej godzinę. Po moczeniu osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 2 - 3 cm kawałki.
Cebulę i
czosnek obrać, drobno pokroić.Na patelni lub w rondlu rozgrzać
olej, dodać
cebulę i
czosnek, zeszklić. Następnie dodać
miód,
ocet, przecier lub koncentrat rozmieszany z
wodą,
liść laurowy i
ziele angielskie. Wszystko zagotować, pod koniec dodać
gorczycę i
pieprz. Zalewa jest dość łagodna. Wystudzić.
Śledzie wymieszać z zalewą, włożyć do słoika i wstawić najlepiej na całą noc do lodówki.Zobacz również:
Śledź z
majerankiem oraz
Śledź z
chrzanem