Wykonanie
W dzisiejszych zabieganych czasach zapominamy jak ważne jest śniadanie.Czasami jemy je w biegu,a zdarza się też ze zapominamy o nim.

W miarę możliwości staram się zdrowo odżywiać.W okresie jesienno zimowym zawsze na
stole pojawia się świeży sok z
cytrusów,który rewelacyjne uodparnia organizm. Nie straszne są bakterie i wirusy.,pomyślałam przygotuję romantyczne zdrowe śniadanie dla dwojga.Zdrowe śniadanie powinno nam pokryć około 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego.Do przygotowania śniadania wykorzystałam wszystkie składniki jakie powinny znaleźć się w naszej diecie.Jednym z nich jest
olej rzepakowy.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 dlatego od dawna gości w mojej kuchni,dzięki temu z rodziną utrzymujemy stały poziom cholesterolu we
krwi,zawiera przeciwutleniacze . Nasze śniadanie jest zdrowe,pożywne i na słodko.Nasza druga połówka będzie zachwycona.składniki:250g
mąki owsianej .50 g
otrąb owsianych.50g
cukier brązowy1 szczypta
soli3
jajka3yżki
oleju rzepakowego1 szklanka
mleka100 ml
soku jabłkowego Tymbark2 łyżki
masło do smarowania3
jabłka jabłka2
gruszkisok z cytryny100 ml
soku jabłkowego Tymbark
cynamon2 łyżki
masłocukier puder do dekoracji1szkl
orzechów włoskich3 łyżki
miodu
Wykonanie:Do miski wkładamy
otręby,przesianą
mąkę,dodajemy
cukier,
sól mieszamy suche składniki. Dodajemy
jajka,następnie stale mieszając wlewamy
mleko,sok Tymbark i
olej rzepakowyKiedy ciasto będzie gładkie odstawiamy je na 1 godzinę do spęcznienia.

Patelnie smarujemy
olejem i wlewamy na nią porcje ciasta wykonując przy tym okrężne ruchy patelnią aby ciasto zostało równomiernie rozprowadzone,naleśniki smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty a następnie odwracamy rzucamy na drugą stronę.Tak by naleśnik zawsze wylądował na patelni a nie na podłodze :)
Jabłka i
gruszki obrać pokroić w kosteczkę skropić
sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.Na patelni rozgrzewamy
masło wkładamy
jabłka,
gruszki orzechy,wlewamy
sok jabłkowy dodajemy
miód,
cynamon.Dusimy do redukcji.

Naleśniki wypełniamy
musem jabłkowym składamy w sakiewki,przekładamy do naczynia żaroodpornego skrapiamy
masłem zapiekamy w piekarniku, posypujemy
orzechami i
cukrem pudrem i polewamy sosem klonowym.