ßßß
 
            
         W miarę możliwości staram się zdrowo odżywiać.W okresie jesienno zimowym zawsze na stole pojawia się świeży sok z cytrusów,który rewelacyjne uodparnia organizm. Nie straszne są bakterie i wirusy.,pomyślałam przygotuję romantyczne zdrowe śniadanie dla dwojga.Zdrowe śniadanie powinno nam pokryć około 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego.Do przygotowania śniadania wykorzystałam wszystkie składniki jakie powinny znaleźć się w naszej diecie.Jednym z nich jest olej rzepakowy. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 dlatego od dawna gości w mojej kuchni,dzięki temu z rodziną utrzymujemy stały poziom cholesterolu we krwi,zawiera przeciwutleniacze . Nasze śniadanie jest zdrowe,pożywne i na słodko.Nasza druga połówka będzie zachwycona.składniki:250g mąki owsianej .50 g otrąb owsianych.50g cukier brązowy1 szczypta soli3 jajka3yżki oleju rzepakowego1 szklanka mleka100 ml soku jabłkowego Tymbark2 łyżki masło do smarowania3 jabłka jabłka2 gruszkisok z cytryny100 ml soku jabłkowego Tymbarkcynamon2 łyżki masłocukier puder do dekoracji1szkl orzechów włoskich3 łyżki miodu
W miarę możliwości staram się zdrowo odżywiać.W okresie jesienno zimowym zawsze na stole pojawia się świeży sok z cytrusów,który rewelacyjne uodparnia organizm. Nie straszne są bakterie i wirusy.,pomyślałam przygotuję romantyczne zdrowe śniadanie dla dwojga.Zdrowe śniadanie powinno nam pokryć około 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego.Do przygotowania śniadania wykorzystałam wszystkie składniki jakie powinny znaleźć się w naszej diecie.Jednym z nich jest olej rzepakowy. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 dlatego od dawna gości w mojej kuchni,dzięki temu z rodziną utrzymujemy stały poziom cholesterolu we krwi,zawiera przeciwutleniacze . Nasze śniadanie jest zdrowe,pożywne i na słodko.Nasza druga połówka będzie zachwycona.składniki:250g mąki owsianej .50 g otrąb owsianych.50g cukier brązowy1 szczypta soli3 jajka3yżki oleju rzepakowego1 szklanka mleka100 ml soku jabłkowego Tymbark2 łyżki masło do smarowania3 jabłka jabłka2 gruszkisok z cytryny100 ml soku jabłkowego Tymbarkcynamon2 łyżki masłocukier puder do dekoracji1szkl orzechów włoskich3 łyżki miodu Wykonanie:Do miski wkładamy otręby,przesianą mąkę,dodajemy cukier,sól mieszamy suche składniki. Dodajemy jajka,następnie stale mieszając wlewamy mleko,sok Tymbark i olej rzepakowyKiedy ciasto będzie gładkie odstawiamy je na 1 godzinę do spęcznienia.
Wykonanie:Do miski wkładamy otręby,przesianą mąkę,dodajemy cukier,sól mieszamy suche składniki. Dodajemy jajka,następnie stale mieszając wlewamy mleko,sok Tymbark i olej rzepakowyKiedy ciasto będzie gładkie odstawiamy je na 1 godzinę do spęcznienia. Patelnie smarujemy olejem i wlewamy na nią porcje ciasta wykonując przy tym okrężne ruchy patelnią aby ciasto zostało równomiernie rozprowadzone,naleśniki smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty a następnie odwracamy rzucamy na drugą stronę.Tak by naleśnik zawsze wylądował na patelni a nie na podłodze :)
Patelnie smarujemy olejem i wlewamy na nią porcje ciasta wykonując przy tym okrężne ruchy patelnią aby ciasto zostało równomiernie rozprowadzone,naleśniki smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty a następnie odwracamy rzucamy na drugą stronę.Tak by naleśnik zawsze wylądował na patelni a nie na podłodze :) Jabłka i gruszki obrać pokroić w kosteczkę skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.Na patelni rozgrzewamy masło wkładamy jabłka,gruszki orzechy,wlewamy sok jabłkowy dodajemy miód,cynamon.Dusimy do redukcji.
Jabłka i gruszki obrać pokroić w kosteczkę skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.Na patelni rozgrzewamy masło wkładamy jabłka,gruszki orzechy,wlewamy sok jabłkowy dodajemy miód,cynamon.Dusimy do redukcji. Naleśniki wypełniamy musem jabłkowym składamy w sakiewki,przekładamy do naczynia żaroodpornego skrapiamy masłem zapiekamy w piekarniku, posypujemy orzechami i cukrem pudrem i polewamy sosem klonowym.
Naleśniki wypełniamy musem jabłkowym składamy w sakiewki,przekładamy do naczynia żaroodpornego skrapiamy masłem zapiekamy w piekarniku, posypujemy orzechami i cukrem pudrem i polewamy sosem klonowym.