Wykonanie
Chcesz zachwycić swoich gości i rodzinę,a może chcesz przygotować wyjątkowy tort na specjalną okazję?Mam dla Ciebie propozycję pyszny tort
czekoladowy z masą
śmietanowo-
serową i ganache
czekoladowym,który jest arystokrata wśród domowych wypieków.Mały kawałek
tortu czekoladowego podany do
kawy lub
herbaty to ukoronowanie naszych gości.Idealny dobór składników podkreśla smak
czekolady,
sera i
śmietany tort rozpływa się w ustach.Smaki się wzajemnie uzupełniają,jednym słowem s trzał w dziesiątkę:)

Składniki6 jaj1 szklanka
cukru kryształu1 łyżeczka
proszku do pieczenia Dr.Oetker3/4 szklanki
mąki pszennej2-3 łyżeczki
kakao.Ganache
czekoladowe:300 g
gorzkiej czekolady240 ml rzadkiej
śmietany kremówki 30-36%krem
śmietanowo-
serowy250g
mascarpone500g
sera Dr.Oetker250g
śmietany kremówki30%1
śmietan fix Dr.Oetker2-3 łyżki
cukru pudru do smaku1 łyżka
żelatyny Dr.Oetker
aromat waniliowy Dr.Oetker
Krem czekoladowy:1 kem
czekoladowy Dr.Oetker300ml
mlekadekoracje Dr.Oetker.

WykonanieDo miski wkładamy
białka,które ubijamy na sztywno i dodajemy
cukier,
żółtka. Do masy jajecznej dodajemy przesianą
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
kakao i bardzo delikatnie mieszamy. Masę
biszkoptową wylewamy do tortownicy o wielkości 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160stopni i pieczemy około 30-40 minut.Ganache
czekoladowe:
Śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy wyłączając gaz tuż przed zagotowaniem. Posiekaną (połamaną, startą)
czekoladę zalewamy gorącą
śmietaną i delikatnie mieszamy. Nie możemy dopuścić do napowietrzenia mieszanki.Odstawiamy do wystudzenia.

Krem
śmietanowy:
Żelatynę namoczyć w zimniej wodzie. Po napęcznieniu wkładamy do mikrofali na około 20 sekund w celu rozpuszczenia. Do miski wlewamy mocno schłodzoną
śmietanę i ubijamy pod koniec dodajemy
śmietan fix wymieszany z
cukrem pudrem. Do drugiej miski wkładamy
ser mascarpone i
ser twarogowy Dr.Oetker,
aromat śmietankowy dokładnie mieszamy i dodajemy ubitą
śmietanę. Dolewamy rozpuszczoną
żelatynę i delikatnie łączymy wszystko ze sobą.Składanie
tortu:
Biszkopt dzielimy na kilka blatówNa paterę kładziemy pierwszy blat
czekoladowy na niego wykładamy krem
serowy i przykrywamy drugim blatem, na który wykładamy ganach
czekoladowe, przykrywamy blatem
czekoladowym, krem
serowy, który przykrywamy blatem
biszkoptu czekoladowego, czynność powtarzamy do ostatniego blatu
czekoladowego. Cały tort smarujemy
kremem czekoladowym. Na środek
tortu wykładamy ganache
czekoladowe dekorujemy ażurkami czekoladowymi Dr. Oetker.

Smacznego :)