Wykonanie
Ostatnio byłam w nagłej potrzebie szybkiego ciasta, które nie wymagałoby wiele wysiłku.Pomyślałam o roladzie.Nigdy sama takiej nie piekłam, jednak dość często pojawiała się w rodzinnym domu.Wyszła przepysznie kremowa,
biszkopt zwilgotniał pod wpływem nadzienia ze
śmietany i
serka mascarpone.


Przepis:7 jaj14 dag
cukru7 dag
mąki0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżki
kakaoJajka ubić z
cukrem. Dodać przesianą
mąkę z proszkiem i z
kakao. Wyłożyć na dużą blachę (taką oryginalną dołączoną do piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu jeszcze gorący
biszkopt zwinąć w rulon. (razem z papierem). Zostawić do ostygnięcia.Masa wiśniowa:330 ml
śmietany 30%250 dag
serka mascarpone1 zagęstnik do
śmietany (np.
śmietan-fix)1-2 łyżki
cukru pudrusos wiśniowy/konfitura/świeże
owoce (dowolność. Ja użyłam sosu
wiśniowego, zdjęcie poniżej)
Śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem. Kiedy będzie już lekko "podbita" dodajemy
śmietan fix i ubijamy na gęsto. Dodajemy
mascarpone i mieszamy do połączenia. Na końcu dodajemy wiśni/owoców - do smaku i do koloru. Przed dodaniem
wiśni można odłożyć odrobinę białej masy na udekorowanie wierzchu naszego zawijańca.Zimną roladę rozwijamy, powoli odrywając papier na którym się piekła.Na rozłożoną roladę wykładamy krem
wiśniowy i zwijamy ciasno. Z większą ilością kremu będzie ciężko zwinąć ciasto, ale będzie smaczniejsze :)Wierzch dekorujemy wg uznania. Przechowujemy w lodówce.Zapraszam do wypróbowania. Smacznego! :)