ßßß Cookit - przepis na Rolada z kremem wiśniowym

Rolada z kremem wiśniowym

nazwa

Wykonanie

Ostatnio byłam w nagłej potrzebie szybkiego ciasta, które nie wymagałoby wiele wysiłku.
Pomyślałam o roladzie.
Nigdy sama takiej nie piekłam, jednak dość często pojawiała się w rodzinnym domu.
Wyszła przepysznie kremowa, biszkopt zwilgotniał pod wpływem nadzienia ze śmietany i serka mascarpone.
Przepis:
7 jaj
14 dag cukru
7 dag mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao
Jajka ubić z cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i z kakao. Wyłożyć na dużą blachę (taką oryginalną dołączoną do piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu jeszcze gorący biszkopt zwinąć w rulon. (razem z papierem). Zostawić do ostygnięcia.
Masa wiśniowa:
330 ml śmietany 30%
250 dag serka mascarpone
1 zagęstnik do śmietany (np. śmietan-fix)
1-2 łyżki cukru pudru
sos wiśniowy/konfitura/świeże owoce (dowolność. Ja użyłam sosu wiśniowego, zdjęcie poniżej)
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Kiedy będzie już lekko "podbita" dodajemy śmietan fix i ubijamy na gęsto. Dodajemy mascarpone i mieszamy do połączenia. Na końcu dodajemy wiśni/owoców - do smaku i do koloru. Przed dodaniem wiśni można odłożyć odrobinę białej masy na udekorowanie wierzchu naszego zawijańca.
Zimną roladę rozwijamy, powoli odrywając papier na którym się piekła.
Na rozłożoną roladę wykładamy krem wiśniowy i zwijamy ciasno. Z większą ilością kremu będzie ciężko zwinąć ciasto, ale będzie smaczniejsze :)
Wierzch dekorujemy wg uznania. Przechowujemy w lodówce.
Zapraszam do wypróbowania. Smacznego! :)
Źródło:http://objazdowa.blogspot.com/2012/08/rolada-z-kremem-wisniowym.html