Wykonanie
Jak ten czas szybko leci nim się obejrzałam a już minęły ósme urodziny mojej córci. Z tejże okazji przygotowałam pyszny tort niespodziankę. Córcia była z niego bardzo dumna. Znikną błyskawicznie i nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia w przekroju.
Składniki:6 jaj1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:
Białka ubić na sztywno, utrwalić
cukrem i nie przerywając ubijania dodać
żółtka. Do ubitych
jajek dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy i upiec w piekarniku w 180 st. C.Masa
śmietanowo-serowa1/2 litra
śmietany kremówki50 dag
serka mascarponecukier puder do smakuWykonanie:Schłodzoną
śmietanę przelać do wysokiego naczynia, dodać
ser oraz
cukier i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.Wkładka z
galaretki:2
galaretki fioletowe2
galaretki turkusoweWykonanie:
Galaretki fioletowe rozpuścić w 1/2 litra
wody. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą i i przełożyć do niej tężejącą
galaretkę. Wstawić do lodówki aby
galaretka całkowicie zastygła. Drugą
galaretkę przygotować w ten sam sposób i przełożyć na zastygniętą wcześniej
galaretkę. Pozostawić do zastygnięcia. Oczywiście można użyć innych ulubionych
galaretek.Dodatkowo:
truskawki do dekoracjiPrzełożenie
tortu:Upieczony wcześniej
biszkopt przeciąć na dwa blaty. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć 1/3 kremu
śmietanowo-
serowego, przyłożyć krążkiem z
galaretek. Następnie wyłożyć kolejną część kremu i przykry drugą połową
biszkopta. Pozostawionym kremem cienko posmarować wierzch i boki
tortu, a następnie za pomocą rękawa cukierniczego udekorować górę i boki
tortu. Na brzegu ułożyć
truskawki.Smacznego!