Wykonanie
Babeczki robiłam wczoraj. Z przepisu wyszły mi 24 sztuki:) Siostra stwierdziła, ze lepszych babeczek w życiu nie jadła:) Tak wiec, prawie wszystkie zjedzone zostały wczoraj... a szkoda... bo dziś (jak poleżały trochę w lodowce) były jeszcze lepsze:)

Składniki:Ciasto:1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej,1 kopiata łyżka
kakao,150 g zimnego masła/margaryny,1/2 szklanki
cukru,2
żółtka,łyżeczka
proszku do pieczenia.Krem:0,75 l. zimnej
śmietanki 30%,2
fixy do
śmietany,5 łyżek
cukru pudru,
serek mascarpone (250g).Ponadto:Słoik
dżemu wiśniowego (lub innego).Wykonanie:Zimne
masło siekamy bardzo drobno z
mąką,
kakaem i
proszkiem do pieczenia. Dodajemy
cukier oraz
żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Przygotowujemy foremki, smarując je cienko - przy pomocy pędzelka - roztopionym
masłem. Wykładamy ciasto z lodówki. Urywamy mały kawałek ciasta i formujemy kulkę. Wkładamy ja do foremki i wylepiamy dokładne i dość cienko. Dociskamy ciasto do brzegów foremek, aby oderwać to, co wystaje i wygładzamy brzegi ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut.
Śmietankę ubijamy z 2
fixami i
cukrem pudrem. Gdy masa będzie już sztywna dodajemy
serek mascarpone i chwile jeszcze ubijamy.
Spody babeczek wypełniamy
dżemem oraz wyciśniętym przez rękaw cukierniczy kremem. Babeczki posypujemy starta
czekolada i wkładamy do lodówki.
