ßßß Cookit - przepis na Gofry wegańskie, bez glutenu i bez laktozy

Gofry wegańskie, bez glutenu i bez laktozy

nazwa

Wykonanie

Nareszcie! Już tak dawno nie było u nas gofrów i już nawet po cichu pogodziliśmy się z tym, że nie mamy co o nich marzyć. Bo przecież normalne gofry robi się z mąki pszennej, z mlekiem i jajkiem. Wtedy wychodzą chrupiące i puszyste. Moja wersja z mąki orkiszowej i bananów była nawet niezła, ponieważ całkowicie wegańska i pyszna w smaku, ale ponieważ orkisz nie wchodzi w rachubę w diecie bezglutenowej, mogliśmy o niej zapomnieć. Wprawdzie ja mogłabym je jeść, ale co to za jedzenie bez towarzystwa, więc w ramach solidarności czekałam cierpliwie, aż uda mi się pewnego razu znaleźć rozwiązanie na ten problem. Jak to było z tymi marzeniami? Podobno się spełniają? Jestem o tym przekonana i moje dzisiejsze gofry są na to małym dowodem. Otóż dzięki uprzejmości firmy Wrażliwe Smaki, specjalizującej się w sprzedaży produktów dla alergików i osób z nietolerancjami pokarmowymi mogłam wypróbować mąkę z bananów warzywnych, czyli plantanów. W ten sposób zaczęła się w naszej kuchni nowa era. Mąka ta jest lekka i ciasto z niej wyrasta bardzo dobrze. W smaku jest neutralna i ci, którzy nie lubią smaku bananów nie mają się czego obawiać, ponieważ banany warzywne nie przypominają smakiem tych popularnych słodkich. W dodatku jest bardzo gładka, co jest jej drugim, bardzo ważnym atutem. Wypróbowałam już bardzo dużo różnych mąk, ale wiele z nich jest zbyt ziarnista, więc wypieki mogą być nieco drapiące i szybko wysychać, albo zbyt ciężka i ciasto nie wyrasta, albo jedno i drugie.
Tak więc, jeśli musicie unikać glutenu, to jest mąka dla Was. Można dodawać ją do wszystkiego. Piekłam już chleb i kilkakrotnie robiłam gofry i za każdym razem wszystko było idealne. Zachęcam do wypróbowania, nie tylko bezglutenowców.
200 g mąki z bananów warzywnych (plantanów)
50 g skrobi kukurydzianej (można pominąć dodać 50 g więcej mąki z bananów)
1 łyżka margaryny roślinnej lub innego tłuszczu roślinnego
2 łyżeczki zastępnika jajka (można zastąpić łyżką mączki ziemniaczanej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
cukier waniliowy lub wanilia
500 ml mleka roślinnego*
Tłuszcz roślinny rozpuścić i odczekać, aby nie był bardzo gorący. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta do naleśników, w razie potrzeby można dolać nieco więcej płynu lub dosypać nieco mąki. Piec w dobrze nagrzanej gofrownicy około 5 minut (czas może się różnić w zależności od rodzaju gofrownicy). Najlepiej studzić gotowe gofry na kratce, aby zachowały chrupkość. Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe z cukrem pudrem i sosem waniliowym, czekoladowym lub konfiturą. Jeśli okaże się, że jednak kilka zostanie (w co wątpię), można odgrzać je w tosterze.
* Zamiast mleka roślinnego można użyć 200 ml mleczka kokosowego i 300 ml letniej wody lub 400 ml śmietany roślinnej i 100 ml wody.
wpis sponsorowany
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2016/01/gofry-weganskie-bez-glutenu-i-bez.html