Wykonanie
Nareszcie! Już tak dawno nie było u nas gofrów i już nawet po cichu pogodziliśmy się z tym, że nie mamy co o nich marzyć. Bo przecież normalne gofry robi się z
mąki pszennej, z
mlekiem i
jajkiem. Wtedy wychodzą chrupiące i puszyste. Moja wersja z
mąki orkiszowej i
bananów była nawet niezła, ponieważ całkowicie wegańska i pyszna w smaku, ale ponieważ orkisz nie wchodzi w rachubę w diecie bezglutenowej, mogliśmy o niej zapomnieć. Wprawdzie ja mogłabym je jeść, ale co to za jedzenie bez towarzystwa, więc w ramach solidarności czekałam cierpliwie, aż uda mi się pewnego razu znaleźć rozwiązanie na ten problem. Jak to było z tymi marzeniami? Podobno się spełniają? Jestem o tym przekonana i moje dzisiejsze gofry są na to małym dowodem. Otóż dzięki uprzejmości firmy Wrażliwe Smaki, specjalizującej się w sprzedaży produktów dla alergików i osób z nietolerancjami pokarmowymi mogłam wypróbować
mąkę z
bananów warzywnych, czyli plantanów. W ten sposób zaczęła się w naszej kuchni nowa era.
Mąka ta jest lekka i ciasto z niej wyrasta bardzo dobrze. W smaku jest neutralna i ci, którzy nie lubią smaku
bananów nie mają się czego obawiać, ponieważ
banany warzywne nie przypominają smakiem tych popularnych słodkich. W dodatku jest bardzo gładka, co jest jej drugim, bardzo ważnym atutem. Wypróbowałam już bardzo dużo różnych mąk, ale wiele z nich jest zbyt ziarnista, więc wypieki mogą być nieco drapiące i szybko wysychać, albo zbyt ciężka i ciasto nie wyrasta, albo jedno i drugie.Tak więc, jeśli musicie unikać glutenu, to jest
mąka dla Was. Można dodawać ją do wszystkiego. Piekłam już
chleb i kilkakrotnie robiłam gofry i za każdym razem wszystko było idealne. Zachęcam do wypróbowania, nie tylko bezglutenowców.200 g
mąki z
bananów warzywnych (plantanów)50 g
skrobi kukurydzianej (można pominąć dodać 50 g więcej
mąki z
bananów)1 łyżka
margaryny roślinnej lub innego
tłuszczu roślinnego2 łyżeczki zastępnika
jajka (można zastąpić łyżką
mączki ziemniaczanej)1 łyżeczka
proszku do pieczenia bez glutenu
cukier waniliowy lub
wanilia500 ml
mleka roślinnego*
Tłuszcz roślinny rozpuścić i odczekać, aby nie był bardzo gorący. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstego ciasta do naleśników, w razie potrzeby można dolać nieco więcej płynu lub dosypać nieco
mąki. Piec w dobrze nagrzanej gofrownicy około 5 minut (czas może się różnić w zależności od rodzaju gofrownicy). Najlepiej studzić gotowe gofry na kratce, aby zachowały chrupkość. Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe z
cukrem pudrem i sosem
waniliowym,
czekoladowym lub
konfiturą. Jeśli okaże się, że jednak kilka zostanie (w co wątpię), można odgrzać je w tosterze.* Zamiast
mleka roślinnego można użyć 200 ml
mleczka kokosowego i 300 ml letniej
wody lub 400 ml
śmietany roślinnej i 100 ml
wody.wpis sponsorowany