Wykonanie
Klasyk choć jednak w nieco odmienionej formie :) Dodatek
jabłek i
miodu nadaje lekko słodkawy smak idealnie wpasowujący się w nasze
kubki smakowe.
Kapusta doskonale smakuje samodzielnie lub jako dodatek do
mięs - kotletów,
żeberek lub np
golonki. Świetna do pieczonych kiełbasek. Bardzo, ale to bardzo wam polecam :)Składniki:500g
kiszonej kapusty (najlepiej domowej - klik)600ml
bulionu mięsnego lub rosołu (u mnie
wywar spod golonki)3
cebulekilka łyżek
oleju2
jabłkasólpieprz młotkowany z
kolendrą2 łyżeczki
sosu sojowego1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
kminku1,5 łyżki
masła1 łyżka
mąkiKapustę przepłukać pod
wodą, odcisnąć i ewentualnie pokroić na troszkę mniejsze kawałki.
Cebule obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na
oleju.Wymieszać z
kapustą, dodać
wywar, starte na grubej tarce
jabłka,
sól,
pieprz,
sos sojowy,
miód i
kminek. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok 30-40 minut. Po tym czasie odkryć i dusić jeszcze do prawie całkowitego odparowania.Na patelni rozgrzać
masło, dodać
mąkę i podsmażyć. Dodać
kapustę, wymieszać i podsmażać jeszcze chwilę. W razie konieczności doprawić. Podawać np z
golonką (klik) lub innych smażonych
mięs (idealnie pasuje do kotletów
schabowych). Smacznego :)