Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Pierniczki pięknie wyglądają na choince. Zauważyłam jednak, że słabo odnajdują się jako smakołyk na świątecznym
stole. Postanowiłam połączyć więc świąteczną tradycję sernikową z cukiernictwem piernikowym. Połączenie to choć może wydać się zaskakujące jest przepyszne i delikatne. Spód przygotowywany z dodatkiem
czekolady to mój patent na wspaniałą i kremową warstwę spajającą deser. Zaręczam, że jeżeli przy wigilijnym
stole coś Ci nie wyjdzie, z pewnością przyda się taca z pysznym sernikiem wyciągnięta w kulminacyjnym momencie wieczoru.

Składniki:tortownica o średnicy 23 cm1 kg
twarogu sernikowego (
sera trzykrotnie mielonego tłustego)250 g
cukru pudru120 g
masła3
jajka3
żółtka1
laska wanilii*15 g
cukru z prawdziwą
wanilią*40 g budyniu
waniliowego bez
cukru lub
skrobi zieniaczanejSpód:250 g pierniczków lub korzennych
ciasteczek80 g
masła100 g
gorzkiej czekolady 50 % (może być też ulubiona
mleczna)

Przygotowanie:Tortownicę wysmarować wiórkiem
masła i wyłożyć papierem do pieczenia.Spód:
Masło stopić.
Ciasteczka włożyć do worka i utłuc na piasek,
czekoladę drobno posiekać i dodać do
ciasteczek.Całość zalać
masłem. Dokładnie wymieszać (worek strunowy przytrzyma wszystkie okruszki).Wysypać na spód torownicy.Włożyć do lodówki.Sernik:
Masło stopić.
Ser zmiksować z
jajkami,
żółtkami,
cukrem pudrem,
cukrem waniliowym i ziarnami wydrążonymi z
laski wanilii. Zmiksować blenderem (3-4 minuty) do połączenia się składników.Dodać
budyń waniliowy, wymieszać aż składniki się połączą i wlać
masło. Miksować kolejne 2-3 minuty po czym delikatnie przelać na spód z
ciasteczek, najlepiej nalewając masę chochlą (jest dość płynna) aby spód się nie podniósł.Piec godzinę w 170 stopniach, po czym sprawdzić sernik wbijając w niego patyczek. Jeśli jest suchy sernik jest upieczony.Rady:Sernik jest gotowy jeśli jego wierzch pod dotknięciem sprężynuje jest doskonale wypieczony.Gotowy sernik wyjąć z pieca i wystudzić po czym przełożyć do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu polany sosem
owocowym lub
czekoladowym.JUŻ JUTRO PRZEPIS NA
DŻEM ŚWIĄTECZNY Z NASIONAMI CHIA!PYSZNY, ZDROWY I IDELANY NA PREZENT!

Powiązane notki:Kremowy,
waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąNajlepszy i najszybszy przepis na Sernik z
rodzynkamiSernik
cytrynowy z
czekoladąSernik jak Nutella –
kakaowy, kremowy i z
orzechami