Wykonanie
Od dawna marzył mi się sernik z
jagodami. Do tego ułatwiłam sobie zadanie i postanowiłam zrobić spód z
czekoladowych herbatników :) Osobiście wolę serniki wilgotne i mięciutkie, zamiast tych suchych i zwartych, dlatego też trzeba poczekać zanim wyjmie się sernik z formy i dobrze go schłodzić, żeby się nie rozleciał. Efekt natomiast jest pyszny :)


Składniki na spód:250 g
herbatników czekoladowych100 g
masłaSkładniki na masę
serową;1 kg
twarogu z wiaderka1 kostka
masła4
jajka2
żółtka2 bydynie
waniliowe1
cukier waniliowy1 szklanki
cukru (lub jeśli ktoś woli bardziej słodkie serniki to wtedy 1,5 szklanki)2 łyżki
skrobi ziemniaczanejDodatkowo:300 g
jagódCukier puder do posypania
Masło utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym. Następnie wbijać po jednym
żółtku a następnie po jednym
jajku, cały czas ucierając. Dodawać stopniowo
twaróg a na końcu budynie
waniliowe i
skrobię.
Herbatniki pokruszyć. Odłożyć pół szklanki okruchów.
Masło rozpuścić i wlać do
herbatników. Wymieszać łyżką i równomiernie wyłożyć do wyłożonej papierem tortownicy.Na spód wylać masę
twarogową. Posypać pozostałymi
herbatnikami. Na wierzch wyłożyć posypane
mąką jagody.Piec 70 minut w 170 stopniach.Sernik studzić najlepiej w otwartym piekarniku. Jeżeli komuś zależy na czasie to można go wyjąć z piekarnika i odstawić. Jednak wyjmować z formy wolno dopiero po całkowitym wystudzeniu! Najlepiej włożyć go przed wyjęciem z tortownicy do lodówki na 2 godziny, wtedy można go bezpiecznie wyjąć :)Takie środki bezpieczeństwa trzeba zachować, ze względu na konsystencję sernika, jest on bardzo, bardzo delikatny, ponieważ nie przepradam za suchymi i mocno zwartymi wersjami :)Posypać ewentualnie
cukrem pudrem.Najlepiej smakuje schłodzony ;)Smacznego!
