Wykonanie

Po ostatnich klęskach na froncie sernikowym (spokojnie, żadna z nich nie została opublikowana na blogu), na jakiś czas musiałam odpuścić sobie ten temat. Upiec kilka udanych ciast, żeby ukoić swoje zwichnięte ambicje i móc za jakiś czas wrócić do serników z nowymi chęciami. Przyznam, że tym razem uraz dość długo się trzymał, do tego stopnia, że przez całe wakacje nie zrealizowałam
planów stworzenia sernika
jagodowego, oblanego
białą czekoladą. Od razu takie połączenie wydało mi się idealne, ale czekałam na przypływ weny. Przyszła na jesień (dobrze, że w ogóle!), kiedy
borówki występują już chyba tylko w zawekowanych słoiczkach lub szufladach zamrażarek. Nic straconego! W jakikolwiek sposób są przechowywane, nadają się do tego przepisu. Sernik przyjmuje dzięki nim piękny kolor, ale nie tylko - czuć w nim również subtelny smak
owoców. Sposób pieczenia sprawia, że deser ma kremową konsystencję i idealnie gładką powierzchnię, nie wyrasta prawie w ogóle i nie pęka. Szczerze mówiąc - jest coś niesamowicie satysfakcjonującego w upieczeniu fioletowego sernika, kiedy za oknem coraz ciemniej i zimniej :) Z czystym sumieniem
mogę polecić, w moim domu to nowy faworyt wśród serników!Notka:
beziki użyte do dekoracji nie tylko ładnie wyglądają, ale też pasują smakiem i strukturą do reszty deseru, dlatego jeśli mamy na to czas - warto je upiec.Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):Spód:180 g
herbatników (bezglutenowcy: tyle samo pokruszonych ciastek/herbatników bg)70 g
masłaMasa:220 g
jagód leśnych800 g
twarogu trzykrotnie zmielonego lub
sera wiaderkowego najlepszej jakości3 duże
jajka200 g
cukru130 g kwaśnej
śmietany 18 %2 łyżki
skrobi ziemniaczanejPolewa:100 g
białej czekolady2 łyżki kwaśnej
śmietany1 łyżka
masłaNajpierw przygotować spód . Samo dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki rozkruszyć przy pomocy pojemnika dołączanego do blendera ręcznego, moździerzem lub wałkiem.
Masło rozpuścić w garnuszku, a następnie dokładnie wymieszać z okruszkami
herbatników. Przełożyć do tortownicy, wyrównać cały spód. Piec 15 minut w temperaturze 190 º C. Wyjąć, skręcić piekarnik do temperatury 150 º C z włączonym termoobiegiem.Przygotować masę
serową . Jeśli
jagody były mrożone, najpierw rozmrozić. Zblendować je, a następnie wymieszać (lub zmiksować) ze wszystkimi składnikami na masę, poza
skrobią. Na koniec przesiewając
skrobię do misy, wmiksować ją w masę
serową. Przelać ją na podpieczony spód z
herbatników. Na najniższym piętrze piekarnika umieścić naczynie żaroodporne, wypełnione wrzątkiem. Zapewnia ono wilgoć w piekarniku i zapobiega pękaniu sernika od przesuszenia. Piec deser przez 60-70 minut. Przed zakończeniem pieczenia należy sprawdzić, czy sernik po potrząśnięciu blachą lekko trzęsie się w środku, ale ma przy tym ściętą powierzchnię - jeśli tak, jest już gotowy. Wyłączyć piekarnik, sernik zostawiając w środku i uchylić delikatnie drzwiczki, żeby stopniowo się studził. Po godzinie - dwóch, można wyjąć sernik na blat, do całkowitego ostudzenia, a następnie przełożyć do lodówki.Schłodzony sernik można polać prostą polewą z
białej czekolady . Postawić garnuszek na małym ogniu, roztopić
białą czekoladę z
masłem, dokładnie mieszając, żeby nic się nie przypaliło. Zdjąć z ognia, wmieszać kwaśną
śmietanę. Polewę od razu wylać na sernik, rozsmarowując ją zdecydowanie, ponieważ ma tendencje do szybkiego tężenia.Smacznego!



