ßßß
Pieczone, faszerowane udka podane z sosem pomarańczowym to nie lada przysmak dla wszystkich, którzy lubią połączenia słono-słodko-kwaśne.Uwaga:)Przygotowując faszerowane udka w sosie pomarańczowym wzorowałam się na daniu, które jedliśmy w przydrożnej restauracji „gdzieś” we Francji. Na restaurację trafiliśmy zupełnie przypadkowo, a okazała się być prawdziwą „perłą”. Lunch składający się z 4 dań (przekąski, przystawka, danie główne i deser) zasługiwał na niekończące się pochwały zarówno pod względem smaku jak i wyglądu!!!W zasadzie wszystko co nam zaserwowano zasługuje na szersze rozpropagowanie… także wkrótce powrócę jeszcze do tamtego lunch’u ;)Składniki:8 „pałek” z kurczakasól i pieprzsłodka paprykaoliwa z oliwekfarsz:1 duży filet z kurczaka (lub około 20-25 dag mielonego mięsa drobiowego)1/2 posiekanej cebuli1-2 łyżki rodzynek1-2 łyżki orzeszków piniowych (lub pestek słonecznika/ugotowanej quinoa/ugotowanej drobnej kaszy jęczmiennej)sól i pieprz do smakuszczypta słodkiej paprykisos pomarańczowy:250 ml świeżego soku pomarańczowego (z 3-4 pomarańczy)1 łyżka konfitury pomarańczowej (u mnie firmy St. Dalfour – bez dodatku cukru) lub syropu z agawy/fruktozy (opcjonalnie)1/2 łyżeczki pociętej na cienkie paseczki skórki pomarańczowejWykonanie:Z udek-pałek usunąć 3/4 kości:– okroić mięso wokół końcówki udka;– stopniowo zsuwać mięso do dołu, aż do prawie całkowitego odsłonięcia kości;– nożycami do drobiu odciąć kość prawie u nasady.Uwaga:) Na poniższym zdjęciu widać kolejne etapy usuwania kości.
Pałki oprószyć solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Odstawić do lodówki.Przygotować farsz. Filet z kurczaka zmielić w maszynce (lub baaardzo drobno posiekać). Wymieszać z posiekaną cebulą, rodzynkami i piniami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Skropić/spryskać oliwą.Farszem wypełnić kieszonki po kościach.Udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Posypać każde odrobiną mielonej słodkie papryki (dla koloru) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60 minut w temperaturze 190-200 stopni. W czasie pieczenia 1-2 razy obrócić, aby równo się przyrumieniły.W czasie gdy udka się pieką przygotować sos. Z dokładnie umytej pomarańczy skroić 2-3 plastry skórki. Włożyć do małego rondelka, zalać wodą, zagotować i odcedzić. Czynność powtórzyć jeszcze 2-3 razy, dzięki czemu skórka straci gorzki posmak.Wyciśnięty, świeży sok pomarańczowy gotować aż odparuje przynajmniej do połowy swojej objętości i nabierze konsystencji syropu. Dodać skórkę pomarańczową pociętą na cieniutkie paseczki i ewentualnie konfiturę pomarańczową lub syrop z agawy/fruktozę.Udka podawać w całości lub pokrojone na plasterki i polane sosem pomarańczowym.** Ja serwowałam je z wyśmienitą sałatką brokułową .Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGUDoskonałe, pieczone warzywa na sposób śródziemnomorski.
Egzotyczna zupa kokosowa
oraz absolutnie fenomenalne pieczone pomidory, tym razem jako dodatek do łososia .