Wykonanie
![](/Data/Images/lepszysmak.wordpress.com\2011_slash_08_slash_10_slash_faszerowane-udka-w-sosie-pomaranczowym/l/665793471.jpg)
Pieczone, faszerowane udka podane z sosem
pomarańczowym to nie lada przysmak dla wszystkich, którzy lubią połączenia słono-słodko-kwaśne.Uwaga:)Przygotowując faszerowane udka w sosie
pomarańczowym wzorowałam się na daniu, które jedliśmy w przydrożnej restauracji „gdzieś” we Francji. Na restaurację trafiliśmy zupełnie przypadkowo, a okazała się być prawdziwą „perłą”. Lunch składający się z 4 dań (przekąski, przystawka, danie główne i deser) zasługiwał na niekończące się pochwały zarówno pod względem smaku jak i wyglądu!!!W zasadzie wszystko co nam zaserwowano zasługuje na szersze rozpropagowanie… także wkrótce powrócę jeszcze do tamtego lunch’u ;)Składniki:8 „pałek” z
kurczakasól i
pieprzsłodka paprykaoliwa z oliwekfarsz:1 duży
filet z kurczaka (lub około 20-25 dag
mielonego mięsa drobiowego)1/2 posiekanej
cebuli1-2 łyżki
rodzynek1-2 łyżki
orzeszków piniowych (lub pestek słonecznika/ugotowanej quinoa/ugotowanej drobnej
kaszy jęczmiennej)
sól i
pieprz do smakuszczypta
słodkiej paprykisos
pomarańczowy:250 ml świeżego
soku pomarańczowego (z 3-4
pomarańczy)1 łyżka
konfitury pomarańczowej (u mnie firmy St. Dalfour – bez dodatku
cukru) lub
syropu z agawy/fruktozy (opcjonalnie)1/2 łyżeczki pociętej na cienkie paseczki
skórki pomarańczowejWykonanie:Z udek-pałek usunąć 3/4 kości:– okroić
mięso wokół końcówki udka;– stopniowo zsuwać
mięso do dołu, aż do prawie całkowitego odsłonięcia kości;– nożycami do drobiu odciąć kość prawie u nasady.Uwaga:) Na poniższym zdjęciu widać kolejne etapy usuwania kości.
![](/Data/Images/lepszysmak.wordpress.com\2011_slash_08_slash_10_slash_faszerowane-udka-w-sosie-pomaranczowym/l/-246894893.jpg)
Pałki oprószyć
solą i
pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Odstawić do lodówki.Przygotować farsz.
Filet z kurczaka zmielić w maszynce (lub baaardzo drobno posiekać). Wymieszać z posiekaną
cebulą,
rodzynkami i piniami. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i mieloną
słodką papryką. Skropić/spryskać
oliwą.Farszem wypełnić kieszonki po kościach.Udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
oliwą. Posypać każde odrobiną mielonej
słodkie papryki (dla koloru) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60 minut w temperaturze 190-200 stopni. W czasie pieczenia 1-2
razy obrócić, aby równo się przyrumieniły.W czasie gdy udka się pieką przygotować sos. Z dokładnie umytej
pomarańczy skroić 2-3 plastry skórki. Włożyć do małego rondelka, zalać
wodą, zagotować i odcedzić. Czynność powtórzyć jeszcze 2-3
razy, dzięki
czemu skórka straci gorzki posmak.Wyciśnięty, świeży
sok pomarańczowy gotować aż odparuje przynajmniej do połowy swojej objętości i nabierze konsystencji
syropu. Dodać
skórkę pomarańczową pociętą na cieniutkie paseczki i ewentualnie
konfiturę pomarańczową lub
syrop z agawy/fruktozę.Udka podawać w całości lub pokrojone na plasterki i polane sosem
pomarańczowym.** Ja serwowałam je z wyśmienitą
sałatką brokułową .Smacznego :)
![](/Data/Images/lepszysmak.wordpress.com\2011_slash_08_slash_10_slash_faszerowane-udka-w-sosie-pomaranczowym/l/-670382396.jpg)
ROK TEMU NA BLOGUDoskonałe, pieczone warzywa na sposób śródziemnomorski.
![](/Data/Images/lepszysmak.wordpress.com\2011_slash_08_slash_10_slash_faszerowane-udka-w-sosie-pomaranczowym/l/423390611.jpg)
Egzotyczna zupa kokosowa
![](/Data/Images/lepszysmak.wordpress.com\2011_slash_08_slash_10_slash_faszerowane-udka-w-sosie-pomaranczowym/l/-543703143.jpg)
oraz absolutnie fenomenalne pieczone
pomidory, tym razem jako dodatek do
łososia .