Wykonanie
Składniki4 porcje800 g
bakłażanów, najlepiej małych fioletowychopcjonalnie: 1 łyżka
mąki, 1
jajko,
bułka tartaolej roślinny do smażeniamała
cebulasuszone oregano600 g dobrej passaty pomidorowej (np. Cirio)200 g tartego
parmezanu (i/lub np. pecorino, provolone,
mozzarelli)świeża
bazyliaPrzygotowanie
Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry ok. 7 mm grubości. Oprószyć je
solą, ułożyć warstwami w naczyniu i z wierzchu czymś obciążyć (aby wycisnąć
wodę). Zostawić je tak na godzinę, następnie dokładnie umyć pod zimną
wodą, dobrze odcisnąć z
wody i osuszyć na ręcznikach papierowych. Tak przygotowanego
bakłażana można od razu smażyć lub dodatkowo oprószyć
mąką i obtoczyć w roztrzepanym
jajku (opcjonalnie także w
bułce tartej) - dzięki panierce wchłonie nieco mniej tłuszczu. Na dużej patelni rozgrzać
olej i
bakłażana obsmażyć (partiami) po ok. 3 minuty z każdej strony.
Sos pomidorowy : w garnku na
oliwie zeszklić drobno posiekaną
cebulę. Dodać pasatę
pomidorową, kilka listków
bazylii i szczyptę
suszonego oregano (nie solić!). Gotować na małym ogniu ok. 10 minut.Parmigiana : Piekarnik nagrzać do 180 st. C . Na dno formy żaroodpornej wlać niewielką ilość
sosu pomidorowego i ułożyć warstwę
bakłażana. Przykryć cienką warstwą sosu, posypać
serem i kilkoma listkami
bazyli. Układać kolejne warstwy
bakłażana, ponownie polewając sosem i posypując
bazylią i
serem. Zapiekać ok. 30 minut (jeśli
ser zacznie za bardzo się rumienić można przykryć folią aluminiową). Po upieczeniu zostawić na 10 minut do zastygnięcia. Kroić nożem na porcje i wykładać
łopatką na talerze. Podawać ze świeżą
bazylią.WskazówkiZamiast smażyć,
bakłażana można upiec - przepis .Zamiast passaty można zrobić sos ze świeżych
pomidorów : 800 g
pomidorów sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do garnka po zeszkleniu
cebuli. Gotować ok. 15 minut i zmiksować na gładki sos.Parmigiana na zdjęciach jest tylko z
parmezanem. W zależności od upodobań można też użyć innych
serów lub ich mieszanki albo np. do środka dać
mozzarellę a na wierzch
parmezan.