ßßß Cookit - przepis na Bakłażan w karocy

Bakłażan w karocy

nazwa

Wykonanie

Jest to przeróbka słynnej włoskiej kanapki z mozzarellą, tylko zamiast chleba występuje tutaj bakłażan. Danie smakuje po prostu wspaniale i warto pokusić się o jego wykonanie.Bardzo polecam.
Źródło: Moje Gotowanie, nr 8/2012, z moimi zmianami
Składniki:
2 bakłażany
olej do smażenia
30 dag mozzarelli
listki bazylii
cienki plaster szynki gotowanej
sól, pieprz
mąka do obtoczenia
2 rozmącone jajka
bułka tarta
Bakłażana pokroić w plastry 2 cm. Posolić, odstawić na godzinę. Osączyć z wody. Pomiędzy dwa podobnej wielkości bakłażany włożyć plaster sera, listek bazylii i plasterek szynki, oprószyć solą i pieprzem. Mocno ścisnąć i najpierw zanurzyć w mące, potem w rozmąconych i lekko posolonych jajkach, a na końcu w bułce tartej.Wrzucić na rozgrzany oleju i smażyć na złoty kolor, delikatnie obracając. Osączyć na papierowym ręczniku i natychmiast podawać.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/09/Baklazan-w-karocy.html