Wykonanie
Jest to przeróbka słynnej włoskiej kanapki z
mozzarellą, tylko zamiast
chleba występuje tutaj
bakłażan. Danie smakuje po prostu wspaniale i warto pokusić się o jego wykonanie.Bardzo polecam.
Źródło: Moje Gotowanie, nr 8/2012, z moimi zmianamiSkładniki:2
bakłażanyolej do smażenia30 dag
mozzarellilistki
bazyliicienki plaster
szynki gotowanejsól,
pieprzmąka do obtoczenia2 rozmącone
jajkabułka tartaBakłażana pokroić w plastry 2 cm. Posolić, odstawić na godzinę. Osączyć z
wody. Pomiędzy dwa podobnej wielkości
bakłażany włożyć plaster
sera, listek
bazylii i plasterek
szynki, oprószyć
solą i
pieprzem. Mocno ścisnąć i najpierw zanurzyć w
mące,
potem w rozmąconych i lekko posolonych jajkach, a na końcu w
bułce tartej.Wrzucić na rozgrzany
oleju i smażyć na złoty kolor, delikatnie obracając. Osączyć na papierowym ręczniku i natychmiast podawać.Smacznego:)