ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Serulki to potoczna nazwa używana u mnie w domu na kotlety serowe. Właściwie to moja Siostra tak zawsze na nie mówiła i już samo się przyjęło. Najlepsze serulki wychodzą z mozzarelli, u mnie wersja mini - przyznam, że były w sam raz! Polecam jako mały domowy fast food - extra:)
Potrzebujemy:
mozzarellę
jajko
mąkę
bułkę tartą
sól, pieprz
olej
Mozzarellę kroimy na pół, solimy i pieprzymy. Obtaczamy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelnię wlewamy 1 cm warstwę oleju, wstawiamy na gaz i czekamy aż się rozgrzeje. Można położyć jeden kotlecik i jak zacznie skwierczeć, to oznacza, że olej jest idealny. Układamy wszystkie kotleciki, smażymy z jednej strony i przekładamy na drugą. Pamiętajcie jednak, żeby nie smażyć za długo, bo się rozpadną. Jak tylko się ładnie zarumienią, to znaczy, że są gotowe. Świetnie smakują z konfiturą z żurawiny. Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/01/serulki.html