Wykonanie
Serulki to potoczna nazwa używana u mnie w domu na kotlety
serowe. Właściwie to moja Siostra tak zawsze na nie mówiła i już samo się przyjęło. Najlepsze serulki wychodzą z
mozzarelli, u mnie wersja mini - przyznam, że były w sam raz! Polecam jako mały domowy fast food - extra:)
Potrzebujemy:
mozzarellęjajkomąkębułkę tartąsól,
pieprzolejMozzarellę kroimy na pół, solimy i
pieprzymy. Obtaczamy kolejno w
mące, roztrzepanym
jajku i
bułce tartej. Na patelnię wlewamy 1 cm warstwę
oleju, wstawiamy na gaz i czekamy aż się rozgrzeje. Można położyć jeden kotlecik i jak zacznie skwierczeć, to oznacza, że
olej jest idealny. Układamy wszystkie kotleciki, smażymy z jednej strony i przekładamy na drugą. Pamiętajcie jednak, żeby nie smażyć za długo, bo się rozpadną. Jak tylko się ładnie zarumienią, to znaczy, że są gotowe. Świetnie smakują z
konfiturą z
żurawiny. Smacznego!